Sport

Tjelesne aktivnosti za svako razdoblje majčinstva

PIŠE DIVA

Ne morate ići u teretanu ili na satove vježbanja da biste bili u formi, donosimo vam nekoliko prijedloga za aktivnosti kojima se možete baviti čim se beba rodi

Biti mama nije lagan posao, zapravo možemo reći da je to najodgovornije i najkreativnije zaposlenje, koje traje od prvog trenutka kada žena dozna da je trudna pa do kraja života, i to 24 sata dnevno dok djeca ne postanu odrasle osobe. Prve godine majčinstva posebno su zahtjevne fizički i psihički jer dijete potpuno ovisi o mami, u kasnijoj dobi mame su opet tu za zadaće, izvanškolske aktivnosti, ali i za probleme s prijateljima i nesretne ljubavi.

Uz posao i kućanske obveze, naravno, žena-mama nema previše vremena koje bi odvojila za sebe. No da biste bili zdravi i pokretni te se općenito osjećali bolje, svi znamo da je važno da u ovakav ludi raspored majčinstva treba “uglaviti” barem tri sata tjedno neke tjelesne aktivnosti. U idealnim uvjetima i uz idealnu organizaciju, dobrodošle su teretane i fitnes centri, ali najčešće takvi uvjeti majkama su samo utopija o kojoj sanjaju da će se jednoga dana, kada djeca budu veća, i ostvariti.

No ne mora se čekati trenutak u kojem za svoje sportske aktivnosti morate odvojiti posebno vrijeme. Bolje je bilo kakav trening nego nikakav, samo da je redovit i da postane dio vaših životnih navika. Ako za teretanu i treninge u fitnes centrima nemate vremena, postoje tjelesne aktivnosti kojima se možete baviti na otvorenome, a i malena djeca mogu s vama, bez obzira na to u kojoj su životnoj dobi.

Brzo hodanje, džoging ili rolanje s bebom u kolicima

Već nakon babinja, a to je 40 dana nakon poroda i prvoga ginekološkog pregleda (naravno, ako vam liječnik odobri tjelesnu aktivnost), možete početi s hodanjem. Bebu možete lijepo ušuškati u kolica, uzeti sve što vam je potrebno, i krenuti doslovno “kamo vas noge nose”.

Hodanje nije samo dobar način za postizanje i održavanje kondicije, već i odlično utječe na psihičko i emocionalno stanje. Samo tri sata brzog hodanja tjedno smanjuje rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 posto, a uz to jačate mišiće kojima treba oporavak nakon devet mjeseci trudnoće.

Ako ste i prije trudnoće bavili sportom i hodanje vam je prespora aktivnost, uz dobra dječja kolica, možete trčati ili čak rolati. Dakako, varijanta kolica uz koje možete trčati malo je skuplja po trgovinama s dječjom opremom, ali na Njuškalu imate širok izbor sportskih kolica koja su u odličnom stanju.

I trčanje i rolanje odlična su tjelovježba za mamu u oporavku, naravno, nemojte “ludovati”, krenite postupno, kako bi vam se tijelo moglo prilagoditi na intenzivniju tjelesnu aktivnost. Trčanje, osim što će utjecati na vašu kondiciju, dobro je i kao prevencija postporođajne depresije jer se tijekom ove aktivnosti u mozgu oslobađa serotonin, hormone sreće. Rolanje pak jača muskulaturu zdjelice i trbuha, koji su tijekom trudnoće i poroda oslabili. Vi ćete tako “raditi” na sebi, a vaša će bebica uživati u svježem zraku. Idealno, zar ne?

Nosiljke za planinarenje

Kada beba već počne čvrsto držati glavu i dobije mobilnost gornjeg dijela tijela, a to je u dobi od šest mjeseci, idealna aktivnost je planinarenje. Ne moraju to biti neki zahtjevni usponi, super je i obična šetnja šumom. Boravak na svježem zraku bebi čini dobro, a vi ćete imati odličnu tjelovježbu. Čak i uspon na manje brdo povećat će broj otkucaja srca i sagorjeti ekstra kalorije, a ako je beba na leđima, u nosiljci, dodatno ćete osnažiti leđa i cijeli gornji dio tijela.

Bicikliranje s vrtićkom djecom

Čim dijete svlada prve korake, stabilno sjedi i samostalno stoji na nogama, otvara vam se još jedna mogućnost aktivnosti na otvorenome – bicikliranje. I ne morate dijete voziti samo u sjedalici za bicikle, postoje i prikolice, u koje vam stane i dvoje djece, pa cijela obitelj može krenuti na biciklističku turu. Važno je da dijete ima sigurnosnu kacigu i da birate bicilističke staze ili vozite po rekreacijskim parkovima kako biste smanjili rizik od nesmotrenih vozača automobila.

Iako za biciklističku opremu za cijelu obitelj u trgovinama trebate izdvojiti pozamašnu svotu, na Njuškalu možete pronaći sve što vam treba – bicikle, sjedalice, prikolice… Vožnja bicikla uvelike će pomoći kod jačanja, učvršćivanja i oblikovanja mišića, a odličan je način da se riješite stresa.

Rekviziti za vježbanje kod kuće

Ako je vrijeme ružno i ne možete s djecom na svježi zrak, za laganu tjelovježbu možete iskoristiti vrijeme dok se ona odmaraju ili se bave nekom samostalnom aktivnošću. Samo 20-ak minuta dnevno lagane tjelovježbe donosi vašem organizmu višestruku korist. Osim što radite na svojoj gipkosti, potičete metabilizam, jačate mišiće i kosti, i opuštate od stresa. Od rekvizita dovoljne su vam samo gume i male bučice, a YouTube je pun svakakvih programa za vježbanje koje mogu izvoditi i početnici. Jedino je važno osluškivati svoje tijelo i ne prelaziti granice vlastite izdržljivosti.

Pametni satovi za mudre mame

I na kraju, za bolju motivaciju na zdraviji život ili kao podsjetnik na to kako je važno kretati se, piti dovoljno vode i dovoljno spavati, za mame je idealan gadget – pametan sportski sat. Jer, osim što pokazuju koliko je sati, ovi će vam satovi pomoći da organizirate vrijeme (kojeg ionako imate premalo) i bolje vodite računa o svome zdravlju.

Opcija je mnogo – s nekima možete pratiti otkucaje srca, prijeđene korake i druge fitnes informacije. Ako idete planinariti, dobro je odabrati onaj s GPS-om, a takvi satovi koristit će vam i nevezano uz bavljenje nekom tjelesnom aktivnošću. Znamo da je mamama sigurnost važna u svim područjima života, pa tako i kada je online kupnja u pitanju. Uz Njuškalovu Uslugu plaćanja PayProtect koja omogućava brzo, jednostavno i sigurno trgovanje diljem cijele Hrvatske, mame, ali i svi drugi kupci, mogu uistinu sigurno i bezbrižno uživati u kupnji na ovom najvećem digitalnom oglasniku u zemlji. Trenutačno je u tijeku akcija na cijenu dostave, koja sada iznosi 1,67 euro za pakete do 10 kg te 1,97 euro za one teže od 11 kg.

Kada napokon dobijete vrijeme za odlazak u teretanu, na njega vam može doći poruka partnera, koji je ostao s djetetom, ili bejbisiterice, dok se znojite “pumpajući” svoje mišiće.

Sadržaj donosi Diva