Sport

Opremite se za skijanje od glave do pete

MALI VODIČ KROZ KUPNJU

Omiljeni zimski sport ne mora vam "izbiti" posljednju kunu iz džepa, iako ćete to često čuti. Istini za volju, opreme je potrebno znatno više nego što ćete je ponijeti na ljetovanje i, ukoliko se uputite u najskuplje trgovine sa skijama, odjećom i dodacima najpoznatijih proizvođača, teško da vas neće neugodno zateći račun kada se opremite od glave do pete.

Ako ste se već odlučili za kupnju svih potrebnih rekvizita jer planirate skijati i dogodine, po najpovoljnijim ih cijenama možete pronaći upravo na Njuškalu. Prerastanje ski opreme, potreba za modelima skija za naprednije skijaše ili jednostavno odustajanje od zimskih vratolomija među glavnim su razlozima prodaje skija i skijaške opreme, a među oglasima dostupno je baš sve što je potrebno za nezaboravno zimovanje na visinama.

collage-skije

1.  Skije

Ako ste već iskusan skijaš onda vam vjerojatno ne treba detaljno predstavljati koji su sve modeli dostupni na tržištu i po kojim ćete kriterijima odabrati one najbolje za vas. Međutim, ako skije kupujete prvi put, važno je imati na umu nekoliko stvari. Početničke skije lakše su i savitljivije, radi čega bolje savladavaju zavoje, no obično su irađene od materijala koji se brže troši. Iako im je cijena nešto niža od ostalih modela, ove skije neće se moći koristiti baš dugi niz godina. Niži i srednji rekreativni modeli u pravilu su namijenjeni onima koji iza sebe imaju oko mjesec dana aktivnog skijanja te im spust ne predstavlja nikakav problem. Za veće i dinamične zavoje potražite kraću skiju, a brzinu i stabilnost pružit će vam duža skija. Znalci kažu da ne smije biti kraća od vas 5 cm. Viši rekreativni modeli konstrukcijom su slični natjecateljskima, a riječ je o skijama koje manje “trpe” greške i da biste na njih stali morate imati više od mjesec i pol kontinuiranog skijaškog staža iza sebe. Ukoliko se odlučite za kupnju rabljenih skija, uputno prije kupnje je pregledati i rubnike, na kojima ne smije biti tragova pucanja, ljepljenja i sličnih.

2.  Pancerice

Osim što mora odgovarati vezovima na samim skijama, pancerica iznimno dobro mora pristajati i broju vašeg stopala. Nipošto ne kupujte modele koji vas možda malo stišću ili vam “plešu” jer je to jako opasno na stazi. Neki znalci čak tvrde da su pancerice najvažniji dio skijaške opreme! Znat ćete da vam odgovaraju ako su vam čvrsto stisnute, a istovremeno dovoljno udobne da se možete kretati. Posebnu pažnju pridajte tomu kako vam se zglobovi osjećaju prilikom kretanja, odnosno stišću li vas previše jer se u tom slučaju nećete moći ugodno kretati na samom skijalištu. Ako odaberete dobre i kvalitetne pancerice, one će vas godinama služiti, stoga dobro proučite modele i veličine onih koje vam se sviđaju, prije same odluke o kupnji.

3.  Skijaška odjeća

Odabir veličine skijaških hlača ne razlikuje se od onog kada kupujete hlače za svakodnevicu. Cijene se na Njuškalu za odrasle kreću od 150 kuna na više, dok je dječje skijaške hlače i skafandere moguće naći i po znatno nižoj cijeni. Skijašku jaknu možete kupiti odvojeno, ali nude se i kompleti od istog proizvođača. Dok se u specijaliziranim trgovinama odjeća za skijanje poznatih proizvođača poput Salomona cijene pojedinog komada odjeće za skijanje sežu i iznad 1000 kuna, na Njuškalu se za taj iznos, ali i manji, možete bez problema opremiti “od glave do pete”. Zgodan dodatak na skijalištu je i posebna majica dugih rukava, koja pomaže regulaciji temperature tijela za vrijeme skijanja na visinama.

4.  Naočale

Kvalitetne skijaške naočale sa promjenjivim staklima, odnosno prilagodljivim za sunčano ili za tmurno vrijeme bit će vam od velike pomoći na stazi. Osim što nećete morati gledati kroz stisnute kapke kako bi se zaštitili od vjetra i snijega prilikom spuštanja, ove naočale čuvaju i od štetnog UV zračenja, koje na visinama može biti prilično opasno. Kod odabira naočala za skijanje dobro ih je isprobati kako biste provjerili prianja li vam oblik naočala licu i ostaje li igdje otvorenog prostora. Ipak, ako niste u mogućnosti isprobati, kupnja “na neviđeno” i nije neki problem jer ih većina ima mekani, prilagodljivi sloj koji se prislanja uz kožu lica i mogućnost regulacije za opseg glave. Cijene se na Njuškalu kreću od 80 do 400 kuna.

5.  Rukavice

Iako su naizgled vrlo “nespretne”, rukavice za skijanje treba birati upravo prema mogućnosti manevriranja sa istima. Zato, pazite da ne kupite one na kojima su vam prsti predugi ili prekrati ili one u kojima imate previše “praznog prostora” kako bi ste mogli bez problema držati i micati štapove, ali i biti sigurni da vam neće ispasti. Po cijenama od 75 do 350 kuna moguće je pronjuškati rukavice raznih boja i uzoraka, među kojima će sigurno biti i neki model koji će odlično pristajati vašim novim skijama.

Ako još niste odlučili gdje ćete se ove zime uputiti na skijanje, Njuškalo za vas izlistava najbolje ponude na poznatim europskim skijalištima u Austriji, Italiji, Švicarskoj, Njemačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Andori i Francuskoj. Pažljivom kupnjom opreme i bukiranjem smještaja na vrijeme, odlazak na skijanje tako ne mora postati “noćna mora” vaše kreditne kartice.

Sretan put! 🙂