Sport

Uz Njuškalovu pomoć složite teretanu u vlastitom domu

U ZDRAVU TIJELU ZDRAV DUH

Teretana vam nije blizu mjesta stanovanja? Ne možete se opustiti kada vježbate sa grupom ljudi? Termin u kojemu se vježbe održavaju vam ne odgovara? Ne, ne. Odgovori na ova pitanja možda i mogu biti pozitivni, ali nikakvi su vam to izgovori za izostanak tjelovježbe!

Iako na prvu može zvučati nevjerojatno, pravu malu teretanu po vrlo prihvatljivoj cijeni možete sastaviti i u vlastitom domu uz pomoć Njuškala. Ne treba se zavaravati, osnovna oprema koju možete smjestiti u neiskorišteni kutak u domu sigurno neće biti dovoljna da vas u kratkom roku pripremi za fitness natjecanje, ali to joj nije niti svrha. Ako želite izgledati i osjećati se dobro, imati dovoljno kondicije da se bez teškog uzdisanja popnete na peti kat kada otkaže lift i bez uvlačenja trbuha zakopčati one traperice koje već godinu dana čame u ormaru, ovo će vam biti sasvim dovoljno.

U velikom broju oglasa sprava i opreme za vježbanje teško se snaći svakom početniku pa smo odlučili izdvojiti pretrage i oglase koji bi vam suzili pretraživanje, ali i dali uvid u ono što je potrebno kako bi se aktivirale sve skupine mišića i izvodile ravnomjerne vježbe.

1. Bučice za vježbanje

Na Njuškalu možete pronaći niz oglasa bučica za vježbanje, kojima prvenstveno vježbate i jačate mišiće ruku. U ponudi se mogu naći parovi bučica od onih najmanjih po 0.5 kilograma do nešto većih, ali i vrlo praktične setove bučica različitih težina. Koja vam je težina potrebna, odnosno koja neće napraviti preveliko opterećenje na vaše mišiće trebali biste procijeniti sami ili uz pomoć trenera, no ovi su setovi vrlo korisni za početnike, kako bi nakon stjecanja određene kondicije i snage u kratkom roku mogli povećati težinu bučice pa time izvoditi i vježbe jačeg intenziteta za ruke i ramena.

2. Bench klupa

Bench klupa sprava je koja ne zauzima puno prostora, a omogućuje vježbanje skupina mišića gornjeg i donjeg dijela tijela. Dio ovakvih klupa koje možete naći na Njuškalu ima podesive dijelove, odnosno sjedala i naslone, kako biste ju mogli najbolje prilagoditi svojim vježbama. Kupnja ovakvih klupa bit će zasigurno praktičnija onima koji ju kupuju “na neviđeno”. Iako su joj mogućnosti brojne, vježbanju na bench klupi treba pristupiti krajne ozbiljno. Budući da možete vježbati mišiće ruku i ramena, prsne, leđne i trbušne mišiće te mišiće stražnjice i nogu, preporučljivo je da unaprijed isplanirate serije vježbi kako biste svim skupinama pridali jednaku pažnju. To će se itekako uočiti u krajnjim rezultatima!

3. Utezi i šipka

Bogati set koji uz praktičnu olimpijsku šipku donosi parove utega različitih težina odličan je izbor za vježbe snage. Ako ste početnici, imajte na umu da ovo naoko jednostavno vježbanje sa šipkom i utezima može izazvati ozbiljne ozlijede, osobito ukoliko precijenite svoje mogućnosti. Svakako počnite sa manjim težinama i nemojte dodavati više kilaže na šipku sve dok vam prethodna ne postane toliko jednostavna za izvedbu da sve manje osjećate napor.

Uz sve navedeno, uistinu nije potrebno kupovati dodatne sprave kako biste pravilno vježbali i bili zadovoljni dobivenim rezultatima. Možda nije zgorega napomenuti i da se prije početka vježbanja dobro informirate o pravilnom izvođenju vježbi, a ako vam nije baš toliko mrsko, možete nekoliko puta otići i u pravu teretanu gdje ćete dobiti stručnije savjete.  Kako nadolazeće zimske večeri ne biste u najvećem broju provodili ispred televizora i sa vrećicom čipsa, opremu za vježbanje počnite njuškati već sada. A što se tiče tog čipsa, usporedno sa uvođenjem redovitog vježbanja, njega možete zamijeniti nečim puno ukusnijim i zdravijim, no o tome u nekom drugom postu.