Sport

Kako kupiti bicikl?

ZA SIGURNO PEDALANJE

A, tu ste! Razgledate ponudu bicikala? Pametno. Sezona skidanja u kupaće samo što nije, a nema boljeg, jeftinijeg i zabavnijeg načina za skidanje zimskih kila od pedaliranja po gradu, selu, prirodi i okolišu. Sve to pod uvjetom da ga znate voziti. Ako znate, onda čitajte dalje, kako bi bolje i pametnije kupili svoj novi (ili skoro novi) bicikl.

A gdje vi mislite voziti taj bicikl?

Dobro ste me čuli, danas ima raznih biciklina, od gradskih, do brdskih, trkaćih, pa cross, pa… u svakom slučaju, prije nego se latite novčanika, razmislite gdje ćete se vi voziti s tim biciklom. Poso-kuća-kuća-poso ili, kako to vole reći kužeri “komjuting”, što znači da ćete se više-manje voziti pločnikom ili manje prometnim ulicama prema radnom mjestu i natrag. Onda su vam najbolji gradski bicikli, a dobro bi vam bilo i da ima košaru, bisage ili neki prtljažnik u koji možete ubaciti stvari. Opet, ako mislite svojim bicom ponekad juriti i negdje između gradova i sela, pa još i po nesflatiranim stazama, onda možda da uzmete brdski ili cross model? Važno je samo da si ne lažete. Možda vam brdski bicikl izgleda više frajerski, ali će vas i više koštati, a tu ekstra utrošenu lovicu neće opravdati ako ga vozite 1500 metara niz cestu, do ureda.

E da, nemojte nasjesti biciklima koji fora izgledaju (tipa chopper, fixed gear i to), jer ti modeli najčešće nisu baš veselje za voziti. Kupite ih samo ako mislite stajati kraj njih na špici.

Kako odrediti veličinu bicikla?

Znam, sad mislite da se zezam, ali ne. Bicikl kupujete kao cipele, čarape ili odijelo. Po mjeri. To znači da vam šipka (kod muških bicikala) stoji par cenimetara od međunožja, dok stojite iznad bicikla, a kad posegnete za upravljačem, nemate dojam kao da vas rastežu na srednjevjekovnom biciklu za mučenje. Žene imaju duže noge i kraći torzo od muškaraca (u prosjeku), pa su ženski bicikli drukčijih dimenzija, ali to je otprilike to. Ako se dobro osjećate kao žena na “muškom” biciklu, uživajte u vožnji. Bicikl nije briga kojeg ste spola.

Široke ili uske gume?

Neki od bicikala dolaze u paru sa širim ili užim gumama, većim ili manjim kotačima. Što su gume uže, bicikl je brži, ali i nestabilniji. U gradu su tu tračnice, rupe u kolniku i tko zna što sve ne pa vam mi preporučujemo šire gume. Možda ste sporiji, ali ste i sigurniji.

Isprobajte ga prije kupnje

Znam da znate, ali ako razmišljate je li to potrebno, obavezno provozajte bicikl po kvartu prije nego ga kupite. Ako vam je sjedalo udobno, ako sve teče kao po mlijeku, brzine se lako mijenjaju, a biciklom se upravlja kao u pjesmi, kupite ga. Ako bilo koja od ovih stavki nije baš kako ste zamislili, zahvalite se i tražite dalje.

Bicikl za klinca

Prije nego odem biciklirati, moram napomenuti da ljudi često djeci kupuju premale ili prevelike bicikle, jer su ih naslijedili, narast će ili što već. Nemojte to raditi. Kupite bicikl po mjeri svog klinca kako bi i njemu vožnja bila naj. A kada ga preraste, stavite ga na Njuškalo i u trenu ćete imati novca za drugi bicikl po mjeri vašeg klinca. Ok?