Auto moto

U lipnju zabilježen porast udjela kabrioleta na prodaju

RABLJENI AUTOMOBILI

Na Njuškalu, najvećem internetskom oglasniku u Hrvatskoj sa gotovo 900 raznih modela osobnih automobila, u prvoj polovici ove godine predano je gotovo 90 000 novih oglasa osobnih automobila, dok ih je samo tijekom lipnja predano 13 tisuća. Najveći broj novih oglasa osobnih automobila u lipnju odnosi se na marke Volkswagen, Renault i Opel.


Najbrže prodan automobil u lipnju je za 15 minuta od objave, dok je BMW serije 3 Coupe najpregledavaniji automobil. Od promatrana četiri automobila; Audi A4, BMW serije 3, Toyota Avensis i VW Passat, nakon godinu dana cijena najmanje pada VW Passatu (93 posto novonabavne vrijednosti automobila), dok nakon devete godine Audi A4 vrijedi najviše (32 posto novonabavne vrijednosti). Nakon pete godine starosti BMW serije 3 vrijedi čak 48 posto novonabavne vrijednosti, što je najviše od promatrana četiri automobila. Prosječna kilometraža trenutno aktivnih oglasa osobnih automobila na Njuškalu je oko 153 000 kilometara, dok je prosječna starost 10 godina.

Vozači Škode su najaktivniji te prosječno naprave više od 23 000 kilometara u jednoj godini, dok vozači Fiata prosječno prelaze 10 000 kilometara manje. Od promatranih marki automobila, najmanja prosječna starost je kod Dacie, dok su prosječno najstarija Mitsubishi vozila.

Kada je riječ o tipu karoserije, u prodaji su najzastupljenije limuzine te kompakt vozila. Iako je udio kabrioleta u ponudi u odnosu na kompakte i limuzine malen, u postocima pokazuje najveći rast udjela. Gledano unutar segmenta kabrioleta, najveći dio ponude čine Smart Fortwo, BMW serije 3 i Peugeot 307 CC. U lipnju najpretraživaniji model kabrioleta bio je BMW serije 3 iz 2007. godine sa benzinskim 320i motorom od 125kw te M paketom opreme.

Od 69 marki automobila oglašavanih u lipnju na Njuškalu, najzastupljeniji su tradicionalno Volkswagen, Opel, Renault, Mercedes i BMW. Najzastupljeniji modeli osobnih automobila u ponudi su VW Golf i BMW serije 3, a slijede ih Opel Astra i Renault Clio. Najskuplji model na Njuškalu je Aston Martin Vantage V8 GT8 Coupe koji dolazi iz limitirane serije (samo 150 primjeraka na svijetu), dok je najjeftiniji registrirani model na Njuškalu Fiat Uno oglašen po cijeni od 1 800 kuna.

Najpopularniji modeli automobila u lipnju bili su BMW serija 3, BMW serija 5, VW Passat te Renault Clio. Među top 10 najpregledavanijih modela automobila devet ih je proizvedeno u Njemačkoj. Gledajući po markama, najpregledavaniji su VW i BMW automobili.