Auto moto

Nissan Quashqai najzastupljeniji među rabljenim SUV vozilima

AUTOMOBILI RUJAN 2017

Na Njuškalu je u ovom trenutku oglašeno više od 27 tisuća rabljenih osobnih automobila i ta brojka se iz dana u dan sve više povećava, što jasno daje do znanja da tržište rabljenih automobila raste. Sve više automobila se prodaje unutar jednog sata od predaje oglasa, a uglavnom se radi o automobilima koji su ispod cijene. U rujnu ove godine je najbrže prodani automobila bio unutar 24 minute od predaje oglasa, a radi se o Audiju A6 iz 2004. godine čija je tražena cijena bila 4 tisuće eura.

Prema podacima kojima Njuškalo raspolaže, najviša tražena cijena automobila koji je prodan unutar jednog dana iznosila je 32.500 eura a radi se o BMW-u serije 3, dok je najniža tražena cijena bila 469 eura i radi se od Renaultu Twingu.

Kad pogledamo oblik karoserije oglašenih automobila, od ukupnog broja oglasa rabljenih osobnih automobila gotovo trećina su limuzine. Nešto manji broj su hatchback automobili. U ponudi  su, između ostalih, i SUV, odnosno crossover vozila kojih ima gotovo 10 posto od ukupne ponude.

Iako su danas jako popularni, SUV vozila su nekad bili rijetkost na cestama, pogotovo europskim. Tek nešto veći udio SUV vozila na cestama Europe počeo je biti primjetan početkom prošlog desetljeća. SUV vozila su osobna vozila prilagođena modernim zahtjevima vozača, povišena zbog bolje preglednosti, lakšeg parkiranja i lakšeg ulaska u vozilo te često sa pojačanim voznim sposobnostima izvan asfalta zahvaljujući visini i, često, pogonu na sva četiri kotača. Crossover je model vozila koje je blago povišen u odnosu na postojeći i često je “ušminkan” sa dodatnim zaštitnim plastikama, dok su SUV modeli u pravilu razvijeni od nule samo za tu namjenu.

U sklopu ponude rabljenih vozila s ovim oblikom karoserije najviše se nude Nissan Qashqai, koji je najprodavaniji gradski crossover u Europi. U nastavku donosimo pregled prosječnih traženih cijena, prosječne godine proizvodnje te prijeđene kilometraže za 10 najzastupljenijih SUV/Crossover modela vozila.

NajzastupljenijI, Nissan Qashqai, na Njuškalu dostiže prosječnu cijenu od 115.616 kuna. Prosječno je star 4 godine s prosječnom kilometražom od gotovo 100.000 km. Najstariji SUV u TOP 10 je Mercedes-Benz ML koji je prosječno star 10 godina i dostiže prosječnu traženu cijenu od 160 tisuća kuna. Prosječna vrijednost VW Touarega na Njuškalu je 133.620 kuna sa prosječnom starosti od 9 godina i prosječno prijeđenih 275 tisuća kilometara. Najpovoljniji model među 10 najzastupljeniji modela je Toyota RAV4 koja prosječno vrijedi 95.032 kune. Toyote RAV4 su prosječno stare 9 godina i prešle su oko 160 tisuća kilometara.

Među najskupljim modelima SUV/Crossovera na Njuškalu nalazi se Mercedes GLE čija prosječna cijena dostiže vrtoglavih 715 tisuća kuna dok je među najpovoljnijima Daihatsu Terios kojeg možete kupiti za prosječno 26 tisuća kuna.

KADA SE RABLJENI OSOBNI AUTOMOBILI NAJVIŠE PRODAJU?

Poznato je da je za prodaju osobnog automobila jako bitno koji dio u godini odaberete za predaju oglasa. Na temelju podataka kojima raspolaže, Njuškalo u nastavku donosi pregled prodaja osobnih automobila prema mjesecima u godini uzevši u obzir razdoblje 2014-2016 godine.

Uzevši u obzir navedene godine, vidljivo je da su se u njima automobili najviše prodavali u jesenskim mjesecima (rujan, listopad i studeni). Najmanje pogodno razdoblje za prodaju automobila bilo je u ljetnim mjesecima, a mjesec s najmanjim udjelom prodanih automobila je lipanj. Ukoliko se pak odlučite prodati svoj automobil ovih dana, nećete pogriješiti, listopad je mjesec kada se najviše prodaju automobili. Nakon studenog, u prosincu i siječnju se očekuje pad prodaje rabljenih automobila, nakon čega se ponovni rast očekuje u veljači i ožujku.