Auto moto

Sve više automobila proda se unutar jednog sata od objave oglasa!

RUJAN 2018

Na Njuškalu je u ovom trenutku oglašeno više od 30 tisuća rabljenih osobnih automobila i ta brojka se iz dana u dan sve više povećava, što jasno daje do znanja da hrvatsko tržište rabljenih automobila raste. Samo u kolovozu Njuškalo je zabilježio gotovo 16 tisuća novih oglasa rabljenih automobila za prodaju.


Sve više automobila se prodaje unutar jednog sata od predaje oglasa, a uglavnom se radi o automobilima koji su ispod cijene. U rujnu ove godine je najbrže prodani automobila bio unutar 34 minute od predaje oglasa, a radi se o Citroenu C2.

Prema podacima kojima raspolažemo, najviša tražena cijena automobila koji je prodan unutar jednog dana iznosila je 21.900 eura, a radi se o BMW-u serije 3.
U kolovozu zabilježili smo 27 i pol milijuna detaljnih pregleda oglasa unutar kategorije Auto Moto, te je ista imala gotovo 7 i pol milijuna posjeta u istom mjesecu, u čemu bilježi rast od 17 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Kada pogledamo oblik karoserije oglašenih automobila, od ukupnog broja oglasa rabljenih osobnih automobila gotovo trećina su limuzine. Nešto manji broj su hatchback automobili. U ponudi  su, između ostalih, i SUV, odnosno crossover vozila kojih ima gotovo 10 posto od ukupne ponude. Karavanske izvedbe pokazuju godišnji rast udjela u odnosu na lanjski kolovoz. Među ponudom i dalje je najviše Volkswagen Golfova svih izvedbi, a odmah iza njega nalaze se VW Passat, BMW serija 3 te Opela Astra i Renault Clio.

Kako je Renault Clio jedini automobil unutar 10 najzastupljenijih modela koji ne stiže od njemačkih brendova, ovim putem donosimo analizu prosječnih cijena Clija prema godini proizvodnje. Trenutno se prodaje gotovo 600 različitih Renault Clija. Trećina navedenih su benzinci. Za analizu prosječnih cijena prema godini proizvodnje smo odvojili dizelaše od benzinaca.

Na Njuškalu se može pronaći i nekoliko modela novih Clija, bez prijeđenih kilometara, a trenutno cijene istih variraju od 13.600 eura pa do 17.300 eura. Od rabljenih, cijene variraju od 500 eura za Clija iz 1993. godine pa do 17 tisuća eura za sportsku izvedbu, Clio RS, sa 200 konjskih snaga. U prosjeku, dizelska izvedba postiže 30-tak posto višu traženu cijenu od one benzinske.

PRAVO VRIJEME ZA KUPOPRODAJU OSOBNIH AUTOMOBILA

Prema našoj analizi, jesenski mjeseci su najpogodniji za kupoprodaju limenog ljubimca. Navedeni rast kupoprodaja bi trebao potrajati čak do kraja studenog.