Auto moto

Samo pet posto VW Passata ima benzinski motor

KOLOVOZ 2018

Prema rezultatima našeg novog istraživanja, tržište rabljenih automobila u Hrvatskoj se oporavlja od ljetnih, manje aktivnih mjeseci. Ponuda na Njuškalu je raznovrsna, pa se tako na Njuškalu u ovom trenutku može birati između 63 različite marke i 792 različita modela rabljenih automobila koji se prodaju.

U srpnju ove godine zabilježili smo gotovo 24 milijuna detaljnih pregleda oglasa kategorije Auto Moto te je ista kategorija imala više od 6 i pol milijuna posjeta u navedenom mjesecu, u čemu je bilježila rast veći od 7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Među ponudom i dalje je najviše Volkswagena, BMW-a i Renaulta, dok su od modela najzastupljeniji Volkswagen Golfovi, BMW-i serije 3 te Volkswagen Passati. U nastavku donosimo detaljnu analizu potonjeg. Među Passatima, najviše je limuzina, nešto više od polovice, dok su u ponudi i karavanske izvedbe, tzv. VW Passat Variant, ali i VW Passat CC.

U ovom trenutku prodaje se ukupno 1.221 VW Passat. Tek 5 posto ukupnog broja Passata na prodaju su s benzinskim motorom. Pogledamo li snagu motora, najviše je u pondi onih sa 77kw i 103 kw. Prosječna starost oglašenih Passata je 8 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža navedenih 180 tisuća kilometara. U ponudi su Passati proizvedeni ranih 90-ih godina pa do onih proizvedenih u ovoj godini.

Prosječna cijena Passata CC na Njuškalu iznosi 117.348 HRK, dok su isti prosječno stari oko 7 godina. No, pogledamo li limuzinske verzije Passata i Passata Variant vidljivo je kako je prosječna cijena limuzinske verzije 6 posto viša od one karavanske. No, cijene itekako variraju u ovisnosti o godini proizvodnje pa tako u nastavku donosimo graf kretanja cijena VW Passata, te VW Passata Variant proizvedenih u ovom tisućljeću.

Prosječna tražena cijena limuzinske izvedbe VW Passata proizvedene 2018. godine, na Njuškalu iznosi 255 tisuća kuna. No, ukoliko tražite povoljniju cijenu za B8 modela Passata koji se proizvodi u ovom trenutku zanimljivo je napomenuti da su oni proizvedeni 2016. godini čak 30 posto povoljniji. Prosječne cijene VW Passata B7 u ovom trenutku se kreću oko 100 tisuća kuna pa je tako, primjerice, prosječna cijena onih proizvedenih 2013. godine 105 tisuća kuna, odnosno 88 tisuća za karavansku izvedbu. Prosječne cijene Passata s početka dvijetisućitih kreću se oko 30 tisuća kuna.