Auto moto

Polo dizelaš 12 posto skuplji od benzinca

RABLJENI AUTOMOBILI

Trenutno je oglašeno više od 35 tisuća rabljenih automobila na prodaju, a samo u siječnju predano je više od 18 tisuća novih oglasa rabljenih automobila. Najbrže prodan automobil u prosincu na Njuškalu je svog novog vlasnika našao unutar 31 minute, a radi se o Fordu Fiesti.

Prosječna starost trenutno oglašenih rabljenih automobila na Njuškalu je 9 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža istih 153 tisuće. Trenutno je oglašeno 66 različitih marki i 800 različitih modela automobila. Pogledamo li navedene automobile po markama, najveći broj njih su Volkswageni. Odmah iza, na drugom i trećem mjestu, nalaze se BMW i Renault.

Što se tiče modela, i dalje je uvjerljivo na prvom mjestu VW Golf sa više od 7 posto udjela u ukupnom Njuškalovom broju automobila koji se prodaju. Odmah nakon Golfa, na drugom mjestu nalazi se VW Passat, dok je iza njih popularna BMW „trojka“. Jedini modela automobila kojem Njemačka nije država proizvodnje unutar TOP 10 najzastupljenijih na Njuškalu nalazi se Renault Clio. Zanimljivo, u TOP 10 nalaze se po 3 modela BMW-a (serija 1, serija 3, serija 5) i Volkswagena (Golf, Passat, Polo).

U ovom trenutku na Njuškalu se prodaje više od 650 Volkswagen Pola. Dvije trećine njih su dizeli, dok je prosječna starost oglašenih primjeraka tog modela 10 godina. Pogledamo li prosječnu prijeđenu kilometražu oglašenih modela, ona se kreće oko 141 tisuće. Najzastupljenije boje ovog modela su bijela i crna. Najzastupljenija generacija na Njuškalu je četvrta, a u nastavku donosimo prosječne cijene modela (u HRK) u ovisnosti o motoru i godini proizvodnje.

Cijene jako variraju o vrsti motora ali i godini proizvodnje. Tako npr prosječna tražena cijena Volkswagen Pola proizvedenog 2008. godine s dizelskim motorom  iznosi 33 tisuće kuna, dok prosječna tražena cijena Pola s benzinskim motorom iste godine proizvodnje iznosi nešto malo više od 26 tisuća kuna. Uzmemo li npr VW Polo pete generacije godine proizvodnje 2010. prosječna tražena cijena dizela iznosi 46 tisuća kuna, dok je s benzinskim motorom povoljniji 4 tisuće kuna.

Prosječno su VW Polo dizelaši skuplji za 12 posto u odnosu na benzince, ali u prosjeku imaju i oko 10 posto više prijeđenih kilometara u usporedbi sa benzincima.