Auto moto

Clio s dizelskim motorom 30 posto skuplji od onog s benzinskim

Na Njuškalu, najvećem internet oglasniku u Hrvatskoj, u ovom trenutku oglašeno je gotovo 33 tisuće rabljenih automobila na prodaju. Samo u prosincu prošle godine predano je više od 15 tisuća novih oglasa rabljenih automobila. Najbrže prodan automobil u prosincu na Njuškalu je svog novog vlasnika našao unutar 48 minuta, a radi se o Audiju A4.

Trenutno je oglašeno 66 različitih marki i 797 različitih modela automobila. Pogledamo li navedene automobile po markama, najveći broj njih su Volkswageni. Odmah iza, na drugom i trećem mjestu, nalaze se BMW i Mercedes Benz.

Što se tiče modela, i dalje je uvjerljivo na prvom mjestu VW Golf sa više od 7 posto udjela u ukupnom broju automobila koji se prodaju.

Odmah nakon Golfa, na drugom mjestu nalazi se VW Passat, dok je iza njih popularna BMW „trojka“. Jedini modela automobila kojem Njemačka nije država proizvodnje unutar TOP 10 najzastupljenijih na Njuškalu nalazi se Renault Clio.

U ovom trenutku na Njuškalu se prodaje gotovo 700 primjeraka ovog automobila. Dvije trećine oglašenih Clia su dizeli, s najzastupljenijim 1.5 dci dizelskim motorom. Prosječna starost istih je 9 godina, a prosječna prijeđena kilometraža 139 tisuća. Gledajući po generacijama, u ovom trenutku najzastupljenija je četvrta generacija Renault Clia.

Kako prosječna cijena automobila varira u ovisnosti o mnogim faktorima, uzeli smo za analizu dizelski 1.5 dci motor te benzinski 1.2 kako bi analizirali prosječne tražene cijene u ovisnosti o godini proizvodnje (2002-2018).

Prosječno je Clio s dizelskim motorom oko 30 posto skuplji u odnosu na benzinski, no cijena ovisi itekako o godini proizvodnje. Benzincima i dizelašima je zajedničko to da se vrijednost novog automobila prepolovi između pete i šeste godine starosti.

Prosječna tražena cijena Renault Clia proizvedenog 2018. godine sa 1.5 dci motorom iznosi 12.763 eura, dok ista kod benzinskog 1.2 iznosi 11.722 eura. Uzmemo li za primjer Clio proizveden 2011. godine, vidljivo je da su cijene s istim motorima vrlo slične, prosječna cijena dizelaša iznosi 5.073 eura, dok je kod benzinca ona 5.052 eura.

Prosječna tražena cijena Renault Clija II iz 2004. s 1.2 benzinskim motorom iznosi 2.082 eura, dok dizelaš 1.5 dci u prosjeku vrijedi 10 posto više, odnosno 2.293 eura.

Najzastupljenije boje kod trenutnih modela Clia na prodaju su bijela i srebrna, dok je najviše onih koje prodaje prvi vlasnik.