Auto moto

Kako izgleda tržište osobnih automobila na Njuškalu?

Audi R8 Pexels

Na Njuškalu je samo tijekom svibnja predano je više od 30 tisuća novih oglasa osobnih automobila, kojih je sad više od 64 tisuće u ponudi.

PONUDA OSOBNIH AUTOMOBILA PREMA TIPU GORIVA

Prema tipu goriva, među osobnim automobilima najviše je „dizelaša“, njih gotovo 60 posto, „benzinci“ zauzimaju 40 posto tržišta, a manje od 1 posto osobnih automobila su električni ili hibridi.

PONUDA OSOBNIH AUTOMOBILA PREMA GODINI PROIZVODNJE

Prosječna starost automobila je 13 godina, što se podudara s prosječnom starošću automobila u Hrvatskoj prema Centru za vozila Republike Hrvatske.

Najveća ponuda osobnih automobila na Njuškalu su oni proizvedeni od 2000. do predrecesijske 2008. godine, ukupno 51 posto ponude osobnih automobila.

Udio automobila u ponudi proizvedenih 2009. godine naglo pada što je povezano i s padom prodaje novih automobila u Hrvatskoj.

Udjeli ponude osobnih automobila po godinama proizvodnje

Udjeli ponude osobnih automobila po godinama proizvodnje

 

PONUDA OSOBNIH AUTOMOBILA PREMA TIPU KAROSERIJE

Kada je riječ o tipu karoserije, u prodaji su najzastupljenije limuzine i kompaktni automobili. Više od 13 posto osobnih automobila su karavani, 7 posto ponude odnosi se na monovolumene, 6 posto na coupe i terenska vozila, dok je udio kabrioleta manji od 2 posto.

TRAŽENE CIJENE RABLJENIH AUTOMOBILA U ODNOSU NA CIJENE NOVIH

Prema Njuškalovoj analizi, tražene cijene rabljenih automobila u odnosu na cijene novih pokazuju da su automobili stari samo jednu godinu na cijeni izgubili više od 17 posto, dok je za automobile stare pet godina cijena niža za 56 posto.  Automobili iz 2006., 2007. i 2008. godine, kojih je u prodaji u najvećem broju, na cijeni su izgubili između 58 i 70 posto.

NAJZASTUPLJENIJE MARKE OSOBNIH AUTOMOBILA

Među osobnim automobilima na prodaju najzastupljeniji su Volkswagen sa 17 posto udjela, što je u korelaciji s udjelom prodaje novih osobnih automobila u zadnjih nekoliko godina. Na drugom mjestu nalazi se Opel sa 9 posto udjela.

Među najzastupljenijim markama osobnih automobila redom su Renault, Mercedes, Audi, BMW, Fiat i Peugeot.

NAJZASTUPLJENIJI MODELI OSOBNIH AUTOMOBILA

 Kada je riječ o konkretnim modelima osobnih automobila, najveća je ponuda modela Volkswagen Passat, a slijedi ga Opel Astra. Velika je i ponuda modela BMW serija 3 te Fiat Punto, kao i modela Renault Clio i Volkswagen Golf treće generacije.

Prodavatelji na Njuškalu, među ostalim, u velikom broju prodaju i modele Volkswagen Polo, Mercedes E i C klase, Volkswagen Golf četvrte generacije te Audi A4.

Ponuda osobnih automobila prema modelima

Ponuda osobnih automobila prema modelima

 

NAJTRAŽENIJI MODELI OSOBNIH AUTOMOBILA

Potencijalni kupci najviše su zainteresirani za BMW seriju 3, Volkswagen Passat, Audi A4, Volkswagen Golf pete generacije, Opel Astra, Audi A3, Volkswagen Golf treće generacije i Mercedes E klase. Među najtraženijim rabljenim automobila su i Renault Clio, Mercedes C klase, Fiat Punto i Volkswagen Polo.

Najtraženiji modeli osobnih automobila u Hrvatskoj

Najtraženiji modeli osobnih automobila u Hrvatskoj