Auto moto

Ključni savjeti za sigurnu kupnju rabljenog automobila

ODVEZITE SE S OSMJEHOM

Kupnja rabljenog automobila u mnogim će se slučajevima pokazati isplativijom od kupnje novoga. Ipak, ako ste se odlučili za prvu varijantu, morat ćete se detaljnije informirati o procesu kupovine takvog automobila, kako biste za vaš novac dobili najbolju vrijednost i izbjegli nepoželjne situacije.

Da biste se prije upuštanja u pustolovinu kupnje rabljenog automobila maksimalno osigurali od mogućih prijevara, financijskih gubitaka ili kupovine uistinu lošeg, a naizgled savršenog automobila, važno je upoznati se s najčešćim zamkama na tržištu rabljenih automobila.

  1. Kupnja „na neviđeno“ nikad nije dobra ideja

Naletjeli ste na oglas modela rabljenog automobila kakvog tražite sa nevjerojatno povoljnom cijenom? Kontaktirali ste prodavatelja i on vam predlaže da dio novca uplatite na neviđeno kao predujam ili traži kopiju vaših identifikacijskih dokumenata? Ovakva situacija prvi je znak za uzbunu i nipošto ne nasjedajte na nju! Oglašeni automobili koji služe kao „mamac“ za plaćanje predujma kojeg više nikada nećete vidjeti često su locirani u drugoj državi. Među recentnim primjerima prevare pri kupnji ovakvog automobila, lažni prodavatelj traži od potencijalnog kupca da se putem intereta registrira sa svojim osobnim podacima na fiktivnu tvrtku za transport u drugoj državi, kojoj navodno može uplatiti predujam za kupoprodaju. Iako vam se po opisu i cijeni automobila ovaj oglas čini primamljivijim od ostalih, nipošto ne pristajte na slanje vaših osobnih dokumenata bilo kome niti uplaćivanje predujma „na neviđeno“. Ovdje postoji i svjestan rizik o mogućnosti zlouporabe vaših podataka. Vaši će identifikacijski dokumenti biti potrebni jedino i isključivo prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora i prijave vlasništva nad kupljenim automobilom.

auto-kolaz

  1. Obvezna je stručna provjera stanja automobila

Odabrali ste rabljeni automobil koji vam se sviđa, no osobno niste stručni ili ste manje upoznati sa mehaničkim svojstvima vozila općenito? U tom slučaju zatražite od prodavatelja da vozilo prije kupnje odvezete na mehaničarski pregled. Osnovni mehaničarski pregled dat će vam jasne informacije o tomu u kakvom je stanju vozilo, što je na njemu izmijenjeno i je li to urađeno na ispravan način, što sve treba naknadno izmijeniti, je li vam prodavatelj pokušao prikriti tragove sudara i, u konačnici, isplati li se dati za njega traženu cijenu. U obveznu provjeru uključite i provjeru prijeđene kilometraže automobila. Ovo je zamka koju neozbiljni prodavači često pokušavaju  postaviti kupcima. U ovlaštenom servisu marke proizvođača automobila kojeg kupujete, ali i kod brojnih samostalnih mehaničara, moguće je provjeriti stvarno stanje na instrument ploči. Neki prodavatelji ne dozvoljavaju odvoženje automobila na mehaničarski pregled. U tom slučaju, ako ste u mogućnosti, pozovite vašeg mehaničara na pregled automobila na mjestu prodaje. Ako to niste u mogućnosti, jednostavno razmislite o drugom automobilu koji ćete moći detaljno pregledati prije kupnje.

  1. Ispravna dokumentacija je imperativ

Baš kao i opće stanje automobila, i njegova dokumentacija mora biti ispravna. Na tržištu rabljenih automobila možete kupiti vozilo iz Hrvatske i iz inozemstva. U oba slučaja u mogućnosti ste ju provjeriti. Ukoliko je automobil već registriran, provjerite prvo njegovu prometnu dozvolu i policu osiguranja. Identifikacijski broj vozila potražite na vjetrobranskom staklu, na metalnoj pločici motora, na šasiji pokraj vozačeva sjedišta, kao i u priručniku izdanom uz sam automobil. Pomoću ove kombinacije od 17 brojki i slova možete doznati je li automobil sudjelovao u prometnoj nezgodi, ali i postoji li na njemu zabilježba. Ukoliko je tako, prodavatelj tehnički nije u mogućnosti prodati automobil, a vi se nećete moći upisati kao vlasnik te kupnjom ovakvog automobila možete riskirati da bez njega ostanete, iako ste ga platili. Informacije o tome možete dobiti u policijskoj postaji i u FINA-i. Ako se, pak, radi o automobilu iz uvoza, pokušajte provjeriti pravovaljanost carinskih dokumenata. Učini li vam se nešto u vezi dokumenata sumnjivo, potražite pomoć stručnjaka ili jednostavno potražite drugo vozilo, koje možete kupiti sa većom sigurnošću.

U nekim slučajevima ako se, uz sve mjere predostrožnosti, ipak dogodi da kupite automobil o čijem su vam stanju predočeni drugi podaci, pravna osnova za tužbu nalazi u Zakonu o obveznim odnosima, koji propisuje odgovornost za materijalne nedostatke stvari kod prodaje robe.