Auto moto

Clio, Polo i Corsa najprodavaniji u kolovozu

RABLJENI AUTOMOBILI

Trenutno je oglašeno 66 različitih marki te 818 različitih modela osobnih automobila na prodaju. Samo u kolovozu predano je gotovo 16 tisuća novih oglasa osobnih automobila. Tržište osobnih automobila u Hrvatskoj raste, budući da ponuda osobnih automobila na Njuškalu raste iz dana u dan, ali i sa strane kupca jer je posjećenost u kolovozu na kategoriju Auto Moto bila za čak 9 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U kolovozu je na navedenoj kategoriji zabilježeno gotovo 30 milijuna detaljnih pregleda oglasa, što je u odnosu na prošlogodišnji kolovoz više za 8 posto. Najposjećenije marke automobila u lipnju su bile BMW, Volkswagen, Audi i Renault.

Što se same prodaje tiče, u kolovozu su najprodavaniji modeli bili Renault Clio, Volkswagen Polo, Opel Corsa te Volkswagen Golf. Nadolazeći period je, prema analizi oglasa osobnih automobila označenih kao prodani, najplodonosniji za prodaju limenog ljubimca.

Prosječna starost svih osobnih automobila koji se trenutno prodaju na Njuškalu iznosi 9 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža istih 178 tisuća kilometara.  78% oglašenih automobila su dizeli, a prema obliku karoserije najviše je limuzinskih i hatchback izvedbi (ukupno gotovo 60 posto svih oglašenih automobila).

U nastavku je prikaz 10 najprodavaniji modela osobnih automobila na Njuškalu u prošlom mjesecu. Model koji ima najveću prosječnu traženu cijenu je Volkswagen Golf VII čija je prosječna tražena cijena 86 tisuća kuna. Pogledamo li prosječnu prijeđenu kilometražu, na prvom mjestu je Volkswagen Passat sa prosječno prijeđenih 209 tisuća kilometara.

Analizirali smo kretanje traženih cijena dizelskih modela Renault Clio, VW Polo i Ford Fiesta u ovisnosti o godini proizvodnje. Od navedena tri modela, najveću traženu cijenu ima Volkswagen Polo, 17 posto veću od ostala dva modela.

Prosječna cijena Volkswagen Pola starog 5 godina iznosi 58 tisuća HRK, dok su Clio i Fiesta za oko 3 tisuće kuna povoljniji. Polo postiže najveću traženu cijenu gledamo li i modele stare 15 godine, pa je tako prosječna tražena cijena Pola iz 2004. godine 23 tisuće kuna, dok je Ford Fiesta povoljnija za oko 4 i pol tisuće kuna, a Renault Clio za oko 9 tisuća kuna.