Auto moto

U prodaji vozila prosječne starosti 9,5 godina

OSOBNI AUTOMOBILI U LIPNJU

Trenutno je oglašeno 65 različitih marki te 814 različitih modela osobnih automobila. Samo u lipnju predano je gotovo 15 i pol tisuća novih oglasa osobnih automobila na prodaju. Tržište osobnih automobila u Hrvatskoj raste, a to možemo zaključiti i sa strane prodavača, budući ponuda osobnih automobila na Njuškalu raste iz dana u dan, ali i sa strane kupca jer je posjećenost u lipnju na kategoriju Auto Moto bila za čak 10 posto veća u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Isto tako, zanimljiv je podatak kako je u lipnju zabilježeno više od 26 milijuna detaljnih pregleda oglasa unutar kategorije Auto Moto. Najposjećenije marke automobila u lipnju su bile Volkswagen, BMW, Audi te Mercedes i Renault. Što se tiče novih oglasa u lipnju, najviše je bilo marki Volkswagen, Renault, BMW te Opel i Audi.

Prosječna starost svih osobnih automobila koji se trenutno prodaju iznosi 9 i pol godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža istih 181 tisuču kilometara.  Čak 78 posto oglašenih automobila su dizeli, a prema obliku karoserije najviše je limuzinskih i hatchback izvedbi (ukupno gotovo 60 posto svih oglašenih automobila).

U posljednje vrijeme sve je veća ponuda terenskih SUV vozila. Iako su danas jako popularna, SUV vozila su nekad bila rijetkost na cestama, pogotovo europskim. Tek nešto veći udio SUV vozila na cestama Europe počeo je biti primjetan početkom prošlog desetljeća. SUV vozila su osobna vozila prilagođena modernim zahtjevima vozača, povišena zbog bolje preglednosti, lakšeg parkiranja i lakšeg ulaska u vozilo te često sa pojačanim voznim sposobnostima izvan asfalta zahvaljujući visini i često, pogonu na sva četiri kotača. Crossover je model vozila koje je blago povišen u odnosu na postojeći i često je “ušminkan” s dodatnim zaštitnim plastikama, dok su SUV modeli u pravilu razvijeni od nule samo za tu namjenu.

U ovom trenutku je, gledamo li ponudu SUV-a, najzastupljeniji model Nissan Qashqai. Prosječna tražena cijena istog je 103.692 kuna, dok je prosječna starost 6 godina. Modeli Qashqaija koji se trenutno prodaju su u prosjeku prešli 118.548 kilometara.

Među 10 najzastupljenijih modela SUV-a najveću traženu cijenu imaju BMW X5 te Audi Q5 sa prosječnom traženom cijenom od 216 tisuća kuna.  Najveću prosječnu starost među istima ima Toyota RAV – 11 godina, dok su vozači VW Touarega prosječno radili najveću kilometražu. Naime, prosječna prijeđena kilometraža svih modela VW Touarega koji se trenutno prodaju na je 205 tisuća.