Auto moto

Najprodavaniji VW Golf i Passat te Renault Clio

AUTOMOBILI U LISTOPADU

Tijekom listopada bilo je oglašeno 65 različitih marki te 804 različitih modela osobnih automobila. Samo u listopadu predano je preko 19 tisuća novih oglasa osobnih automobila na prodaju.

U istom je mjesecu zabilježen i porast prodanih rabljenih automobila za čak 6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Navedeni podatak možemo povezati s tim da zanimanje za rabljenim automobilima raste, o čemu govori i 8 posto više posjeta u listopadu o odnosu na isti mjesec prošle godine.

Najprodavaniji modeli u prošlom mjesecu su bili Volkswagen Golf i Passat te Renault Clio, a najbrže prodan automobil u listopadu bio je Fiat Punto, koji je svog novog vlasnika pronašao unutar 51 minute od predaje oglasa.

Prosječna prijeđena kilometraža trenutno oglašenih automobila na Njuškalu iznosi 175 tisuća kilometara, dok je prosječna starost istih 9 godina.

Prosječna tražena cijena svih oglašenih rabljenih automobila na Njuškalu iznosi 93.984 kune. Cijena osobnog automobila ovisi o raznim parametrima. Neki od njih su model i marka, godina proizvodnje, prijeđena kilometraža, vrsta motora i snaga, ali i oprema. U opremu automobila spada i vrsta mjenjača. Trenutno je na Njuškalu gotovo tri četvrtine oglašenih automobila sa mehaničkim mjenjačem.

Da bismo pokazali kako vrsta mjenjača utječe na kranju cijenu automobila usporedili smo četiri popularna modela; Audi A4, VW Golf VII, VW Passat te BMW serije 3 ,iz 2015. i njihove prosječne tražene cijene. Radi konzistentnosti podataka analiza obuhvaća samo automobile s dizelskim motorom.

Analiza pokazuje kako kod sva četiri modela oni s automatskim mjenjačem postižu veću cijenu. Najmanja razlika je kod Audija A4, gdje „automatik“ postiže tek 6 posto veću cijenu, dok je najizraženija razlika kod Passata kod kojeg su oni s automatskim mjenjačem skuplji za čak 23 posto. Kod BMW-ove „trojke“ automatski mjenjač postiže 15 posto veću cijenu, a kod VW Golfa VII ta razlika iznosi 22 posto.