Auto moto

Čak 15 posto ponude su karavani!

AUTOMOBILI U OŽUJKU

Trenutno je oglašeno više od 36 tisuća oglasa rabljenih automobila na prodaju, što je čak 17 posto više nego prije godinu dana. Oglašeno je 63 marke i 810 modela rabljenih automobila.

Uz navedeni rast broja oglasa osobnih automobila, Njuškalo je u ožujku unutar svoje kategorije Auto Moto bilježio i 5 posto veću posjećenost u odnosu na isti mjesec lani. Navedena kategorija je u ožujku bilježila i 33 milijuna detaljnih pregleda oglasa, a najbrže prodan automobil u ožujku je svog novog vlasnika pronašao unutar 29 minuta, a radi se o Renault Scenicu.

Samo u ožujku je predano više od 20 tisuća novih oglasa osobnih automobila i navedeni podatak jasno govori o snažnom rastu tržišta automobila u Hrvatskoj. Predavali su se najviše Volkswagen Golfovi i Passati, dok se na trećem mjestu nalazi Renault Clio, a na četvrtom i petom su BMW serija 3 i Opel Astra.

Prosječna prijeđena kilometraža trenutno oglašenih rabljenih osobnih automobila na Njuškalu iznosi 157 tisuća kilometara, dok je prosječna starost istih nešto više od 9 godina. Najzastupljenija boja je crna, dok je, kada gledamo oblik karoserije, najviše limuzinskih izvedbi.

Zanimljiv je podatak da limuzinske, karavanske i hatchback verzije automobila zauzimaju tri četvrtine oglašenih automobila na Njuškalu.

Karavani u ovom trenutku na Njuškalu čine 15 posto ukupno oglašenih osobnih automobila na prodaju. Tri najzastupljenija modela karavanske izvedbe su VW Passat Variant, Renault Megane Grandtour te Ford Focus. Prosječna starost svih oglašenih karavana je nešto više od 8 godina, dok je prosječna prijeđena kilometraža 175 tisuća.

Usporedili smo kretanje cijena tri najzastupljenija modela karavana, s obzirom na godinu proizvodnje. U analizu su ušli samo oni s dizelskim motorom. Od navedenih modela, najveću prosječnu cijenu ima VW Passat Variant, koji je od ostala dva modela u prosjeku skuplji 50 do 60 posto. Gledamo li one s godinom proizvodnje 2016., prosječna tražena cijena Passata s dizelskim motorom se kreće oko 18 tisuća eura. Prosječna cijena Forda Focusa istog godišta iznosi 12 tisuća eura, dok je Renault Megane za oko tisuću eura povoljniji. Zanimljivo, ako pratimo period zadnjih 10 godina po godini proizvodnje, vidljivo je da cijena najsporije pada Renault Meganeu. Tako je, za primjer, cijena Meganea Grandtoura iz 2009. za oko 71 posto niža od onog iz 2018. godine.