Zabava

Trgovanje iz udobnosti vlastitog doma: Prednosti prodaje na online marketplaceu

PIŠE VEČERNJI

Svi znamo za prednosti kupovine preko interneta, ali što je s drugom stranom medalje? Kako izgleda prodaja putem interneta i kome se ona isplati?

U današnjem digitalnom dobu svijet trgovine je nadišao fizičke granice. Skoro pa i ne razmišljamo hoćemo li naručiti nešto iz Zagreba, Splita ili nekoliko stotina metara udaljenog dućana, a prilike za napredovanje pojedinaca i malih poduzeća nikad nisu bile veće. Internet tržište i specijalizirane web-stranice, kao što je Njuškalo, revolucionarizirali su način na koji kupujemo, ali i prodajemo, pružajući platformu za hobiste i male poduzetnike da svoje strasti i lokalne dućane pretvore u profitabilne pothvate s golemim tržištem. Dapače, Njuškalo je odavno postao sinonim za oglasnik, ali ne samo za polovne stvari već i za uspješnu platformu za prodaju svakakvih novih proizvoda, od igle do lokomotive, stoga se sve više ljudi odlučuje svoje nove proizvode prodavati upravo preko Njuškala.

Pristup ogromnoj publici preko par klikova

Jedna od najvažnijih prednosti prodaje na internetu je jednostavan pristup širokoj publici. Za razliku od tradicionalne fizičke trgovine, proizvodi ili usluge mogu doći do kupaca iz svih krajeva Hrvatske. Ova izloženost ne samo što povećava prodajni potencijal već i otvara vrata novim tržištima i demografskim podacima koji su možda prije bili neiskorišteni.

A o kolikoj publici se radi pokazuju i podaci Gemius Audiencea za Hrvatsku, gdje je Njuškalo godinama u vrhu najposjećenijih portala u Hrvatskoj, s dosegom većim od 50% internet tržišta mjesečno, što znači da otprilike svaki drugi čovjek, koji surfa internetom u Hrvatskoj, posjeti Njuškalo.

Niski početni troškovi i logistika

Za hobiste i mala poduzeća ključno je smanjenje početnih ulaganja. Mrežna tržišta nude troškovno učinkovito rješenje, eliminirajući potrebu za fizičkim izlozima, skladištenjem i drugim režijskim troškovima. Koristeći samo računalo i internetsku vezu, možete postaviti trgovinu i početi prodavati u roku nekoliko minuta.

Osim niskih početnih troškova, tu je i logistika, tj. dostava naručenih proizvoda koja može zadavati probleme u početku. Koju službu odabrati, koliko naplatiti dostavu, isplati li se dostava za manje pakete ili pak one malo teže od uobičajenih? Na Njuškalu je za prodavača dostava u potpunosti besplatna, a za kupca se cijena usluge i dostave uračunava u konačan iznos koji plaća. U tijeku je promotivna akcija na cijenu dostave koja se odnosi na sve kupljene predmete putem PayProtect usluge: za pakete do 10 kg iznosi 1.67 euro, a za one od 11 do 40 kg iznosi 1.97 euro. Zbog akcije se sve više kupaca odlučuje na kupnju pa je upravo sada idealno vrijeme da prodavači koji još uvijek nisu korisnici PayProtect usluge, to i postanu, potpuno besplatno.

Lakoća postavljanja i upravljanja

Online marketplace dućani dizajnirani su s ciljem jednostavnosti korištenja. Platforme, kao što je Njuškalova, pružaju intuitivna sučelja i vodiče korak po korak (i za prodavače i za kupce), što olakšava unos proizvoda i njihovo opisivanje čak i onima koji nemaju pojma o tehnologiji. Osim toga, cijeli proces komunikacije s kupcima je olakšan, što je jedna od najvećih boljki današnje internet trgovine općenito.

Na Njuškalu je odnedavno uvedena i opcija ocjenjivanja prodavača nakon uspješno provedene transakcije. Prosjek svih dobivenih ocjena prikazuje se na prodavačevu profilu, a samo ocjenjivanje za kupca nije obavezno, i za to ima 15 dana nakon potvrde primitka pošiljke. Ocjene prodavačima pomažu da se istaknu kao pouzdani, a Njuškalu kupčeva povratna informacija pomaže unaprijediti uslugu.

Marketing

Reputabilni portali, kao što je Njuškalo, imaju velik broj aktivnih korisnika, stvarajući izgrađenu bazu kupaca. To znači da ne trebate puno ulagati u marketing ili oglašavanje kako biste stekli vidljivost. Korištenje postojećih algoritama za pretraživanje na samom Njuškalu i organskog pretraživanja putem Googlea značajno povećava vidljivost vašeg proizvoda, privlačeći promet na vašu trgovinu ili profil i proizvode.

Povjerenje i vjerodostojnost

Ugled je sve u svijetu e-trgovine. Utvrđena internetska tržišta stekla su reputaciju pružajući sigurno i pouzdano iskustvo kupnje. Prodajom na sigurnim platformama automatski stječete povjerenje i kredibilitet povezan s tim brandom, što je dugotrajan proces ako krećete sami i iz “nule”.

Web-shopovi često nude sigurne sustave za obradu plaćanja, štiteći i kupca i prodavatelja. To uklanja brige o prevari ili neplaćanju, omogućivši vam da se usredotočite na pružanje vrhunskih proizvoda ili usluga bez brige o financijskim transakcijama. U Hrvatskoj je jedna od najsigurnijih usluga PayProtect, Njuškalova usluga plaćanja koja omogućava brzo, jednostavno i sigurno trgovanje diljem cijele Hrvatske. Za prodavača je ona u potpunosti besplatna, a za kupca se cijena usluge i dostave uračunava u konačan iznos koji plaća. Razmjena se odvija iz udobnosti vlastita doma, prodavač naručuje dostavnu službu koja preuzima paket i dostavlja ga do kupčevih vrata. Njuškalo čuva uplaćeni novac dok kupac ne potvrdi da je s pošiljkom sve u redu, a ako ona ne stigne ili predmet nije onakav kakav je oglašen – kupcu vraća novac, a prodavaču njegov predmet.

Fleksibilnost i sloboda

Prodaja na internetskim tržištima nudi neusporedivu fleksibilnost. Imate slobodu odabrati vlastito radno vrijeme, postaviti cijene i odrediti svoju poslovnu strategiju. Ova razina kontrole omogućava vam da prilagodite i razvijete svoje poslovanje kako bi odgovaralo vašim potrebama i okolnostima. Drugim riječima, nije važno volite li raditi do kasno u noć i buditi se u podne ili ste ranoranioc koji je jutarnji trening odradio prije 8 sati ujutro, vaš “dućan” je uvijek otvoren, a drugi se brinu o tome funkcionira li sve te jesu li posjetitelji zadovoljni.

Zaključak

Prodaja putem interneta dinamičan je način poslovanja u kojem hobisti i mala poduzeća mogu ostvariti puno više nego dosadašnjom klasičnom trgovinom. S niskim početnim troškovima, nacionalnim dosegom i razrađenim marketingom, Njuškalo nudi idealan put za pretvaranje vaše strasti u profit i karijeru. Iskorištavanjem svih ovih prednosti možete krenuti na putovanje internetskog poduzetništva koje ima potencijal pretvoriti vaš hobi ili malu tvrtku u uspješan pothvat. Ne oklijevajte, ako imate proizvod, a koči vas prodajni prostor, prvi korak prema uspješnoj prodaji je samo par klikova od vas, na Njuškalu!

Sadržaj donosi Večernji list