Tehno

Kako održavati ‘higijenu’ online identiteta?

MJESEC KIBERSIGURNOSTI

Mjesec listopad se već petu godinu obilježava kao Europski mjesec kibersigurnosti, s ciljem podizanja svijesti o prijetnjama s kojima se susrećemo pri korištenju Interneta i edukacije korisnika interneta o načinima na koje se mogu zaštititi. U okviru tih aktivnosti, mi ćemo vas podsjetiti na potrebu  pridržavanja online „higijene“ kako biste sačuvali zdravlje vašeg online identiteta.

Svakodnevica nam je protkana korištenjem Internet usluga i aktivnostima na Internetu, od društvenih mreža do elektroničke pošte. Te usluge ulaze u naše domove i intimu te raspolažu našim podacima,  a često nismo dovoljno oprezni i zaboravimo primjeniti dobre prakse i savjete za njihovo sigurnije korištenje.

S obzirom na utjecaj interneta na sve nas osobno, možemo povući paralelu između važnosti pridržavanja osnovnih higijenskih navika kojima čuvamo svoje tijelo i održavamo ga zdravim i važnosti pridržavanja  online ‘higijene’.

Roditelji su nas naučili „dobrim praksama“ kako sačuvati svoje zdravlje i sigurnost: da peremo ruke, ne diramo oči rukama, ne dijelimo četkicu za zube sa drugima, ne razgovaramo sa strancima i ne prihvaćamo darove od njih, da čuvamo ključ od kuće. Fraza „predobro je da bi bilo istina“ poznata nam je svima i pali nam „žaruljicu“ opreza kad nam priđe nepoznata osoba na ulici  i kaže ‘Bok, vodim te na večeru, danas mi je dobar dan.’ Zašto bi netko koga ne znamo nudio nam nešto vrijedno za ništa?

Na sličan način možete zaštiti i svoj online identitet primjenom jednostavnih koraka online higijene i dobrih praksi:

Perite ruke: Održavajte svoje računalo ili uređaj koji koristite, redovno ažurirajte operativni sustav i programe, instalirajte sigurnosne zakrpe. Koristite program za zaštitu od malicioznog koda i  redovno ga ažurirajte. Primjenom ovih mjera biti će otpornije na napade.

Ne dirajte oči rukama: Ne posjećujte web stranice sa upitnom reputacijom i sumnjivim sadržajem. Provjerite u web pregledniku je li ispravna adresa web stranice koju želite posjetiti i je li stranica na kojoj upisujete osjetljive podatke sigurna i vjerodostojna (zeleni lokotić i HTTPS:\\  u linku).

Ne dijelite osobne stvari s neznancima: Razmislite s kime ćete podijeliti svoje privatne sadržaje i kako to činite. Obratite pozornost na postavke dijeljenja sadržaja kod korištenja pohrane  u oblaku (Dropbox,OneDrive, Google Drive i slično). Vjerojatno ne bi u tramvaju neznancu na „Bok, daj mi mobitel da skinem tvoje slike i pokažem ih frendovima“, rekli „super ti hoćeš moje slike, evo ti!“

Ne dijelite četkicu za zube: Lozinke nikada nemojte otkrivati neznancima ili ih dati drugima na korištenje,  ne koristite istu lozinku za različite web usluge. Sa četkicom za zube sigurno ne biste prali zube i čistili cipele.

Ključ od kuće nosi oko vrata: Koristite jake lozinke i čuvajte ih na sigurnom mjestu, ako je moguće za pohranu koristite specijalizirane programe (password manager). Lozinka je ključ vašeg online identiteta i može biti put do vašeg novčanika.

Ne razgovarajte sa strancima: Pazite s kim komunicirate online i nemojte svoje podatke nikada dati anonimnim osobama ili ih upisati na web stranicu koja nije sigurna. Posebno čuvajte svoje osobne podatke i podatke svojih platnih kartica.

Ne primajte poklone od stranaca: Elektronička pošta još uvijek je uobičajeni put za zloupotrebu. Izbjegnite zamke i ne otvarajte neočekivane ‘darove’  koje dobijete u e-mailom u obliku privitka ili linka, na ovaj način maliciozni napadač može zaraziti vaše računalo, ukrasti ili uništiti vam podatke i vaš online identitet.

Zvuči predobro da bi bilo istina: Vjerojatno nije istina, niste dobili na lotu koji niste igrali i ne možete pomoći Nigerijskom princu u nevolji. Apple vam neće poslati iPhone jer imate sreće, niti vam je sjela velika uplata na vaš paypal račun.

I za kraj zlatno pravilo: stani, razmisli, klikni!

Inspiraciju za izradu ‘uputa’ našli smo u tekstu koji je objavio Brian Brotchi na Symantec blogu, uz njegovu dozvolu za korištenje, jer nije sve što je na internetu dozvoljeno koristiti i distribuirati dalje bez dozvole autora.