Tehno

Sigurno ćete i vi poželjeti isprobati virtualnu stvarnost

TEHNOLOGIJA KOJA OSVAJA

Uistinu je tako! Virtualna stvarnost je stvarno tu. Doslovce je udaljena samo jedan klik. Bilo na vašoj omiljenoj društvenoj mreži, blogu, forumu ili na vašem najdražem internetskom oglasniku. O virtualnoj stvarnosti se više ne priča - ona se događa. Donosimo vam top 5 razloga u formi pravih opipljivih gadgeta, zbog kojih ćete ju i vi poželjeti isprobati.

Oculus Rift

Iako ga sada već možete naručiti, službeni datum izlaska Oculus Rift uređaja je 28 ožujak. A sve je, kako to obično već i biva u tehnološkom svijetu, počelo u jednoj garaži. Nakon što je osnovao tvrtku Oculus VR, Palmer Luckey je svoj projekt pokušao financirati putem Kickstarter kampanje što mu je i uspjelo. Zahvaljujući financiranjem od 2,5 milijuna dolara, Oculus Rift došao je u ruke game developera i bilo je samo pitanje vremena kada će ga prepoznati i mainstream mediji. Danas je, primjerice, u vlasništvu velikog Facebooka a na nedavno održanom Mobile World kongresu u Barceloni, sam je Mark Zuckerberg izjavio kako je “virtualna stvarnost” sljedeća platforma na kojoj će svatko moći iskusiti što god poželi. Naravno, za cijenu od 600 dolara.

Samsung Gear VR

Kako ne bi bili van ove utrke, Samsung je zajedno u suradnji sa kompanijom Oculus stvorio Samsung Gear VR – uređaj u koji umetnete svoj Samsung Galaxy telefon koji će vam služiti kao glavni display i pokretač svega virtualnoga. Ostatak Samsung VR uređaja u ulozi je virtualnog headseta koji vam, uz pomoć senzora, visoko-kvalitetnih display leća i još čuda tehnologije, omogućava ugodnu šetnju virtualnim prostranstvima. I to za najpovoljniju cijenu – svega 72 dolara u kojih naravno nije uključen i pametni telefon.

HTC Vive

Kada se udruže HTC i Valve, poznati proizvođač smartphone uređaja i gaming i digital distribution div, nastane HTC Vive – uređaj koji će vašu dnevnu, radnu ili gaming sobu pretvoriti u virtualnu stvarnost. Uređaj koristi više od 70 senzora koji pomažu u vašem putovanju kroz virtualna prostranstva, a uz sam uređaj dobivate i dva wireless kontrolera te dva senzora koja ćete strateški pozicionirati u vašoj sobi. Sve to za cijenu od 800 dolara.

PlayStation VR

Po prvi puta spomenut prije dvije godine, tada pod imenom ‘’Project Morpheus’’, Sonyjev skok u virtualnu stvarnost nedavno je dobio nove, dugočekivane detalje. Iako onaj glavni detalj – točan datum izlaska – još uvijek neznamo, kompanija je najavila ekskluzivnu konferenciju čiji će se cijeli fokus bazirati baš oko virtualne stvarnosti i njihovog ‘’konja za utrku’’ – PlayStation VR uređaja. Konferencija će se održati već sljedećeg mjeseca, točnije 15. ožujka u San Franciscu, a osim cijene uređaja i datuma početka komercijalne prodaje, predstaviti će se i puna snaga ovog uređaja.

Što je zapravo PlayStation VR? Ako posjedujete posljednju generaciju Sonyjeve gaming konzole, ova će vam igračka pomoći da uskočite u virtualni svijet – ravno u vašem dnevnom boravku. A prema nekim najavama – i za razumnu cijenu koju ćemo tek saznati.

Oculus Rift  na Njuškalu

Peti, posljednji i možda najbolji razlog za vašu virtualnu avanturu jest Njuškalo! Objavljen prije nekih desetak dana, oglas za Oculus Rift pojavio se i na vašem najdražem oglasniku. Kako i kaže sam oglas, Oculus Rift DK2 (Development Kit 2) služio je kao testni poligon za izradu jedne video igre, a sada čeka nove izazove u nečijoj virtualnoj stvarnosti. Cijenu pogledajte na samom oglasu i dobro provjerite vaše računalo prije odluke o kupnji, jer su za virtualnu stvarnost potrebne jake računalne konfiguracije, sa grafičkim karticama cjenovnog razreda iznad tri tisuće kuna.

Njušim li ja to tvoj komentar?