Auto moto

Kako kupiti autosjedalicu za bebicu?

SAVJETI ZA MAME I TATE

Nedavno ste postali roditelj? Čestitam! Neću pitati jel' dečko il' curica, nego gdje vam je auto sjedalica? Dok prinova prohoda i poraste, to će mu ili joj biti najčešće korištena spravica, pa možda da pomognem oko pametnog izbora i kupovine najboljeg što se nudi na Njuškalu. Pitao sam i cure iz udruge RODA da pomognu, jer znaju bolje od mene.

Pripazite na rok trajanja

Kako sad rok trajanja, za sjedalicu, Njuškalo, poludio si?! Nisam. Materijali od kojih su sjedalice napravljene s vremenom gube na kvaliteti, elastičnosti, dolazi do zamora materijala uslijed izlaganja vrućini i hladnoći. To znači da sjedalica starija od roka trajanja ne radi ono što bi trebala, ne savija se na pravom mjestu, ne drži kako treba, pa kod kupnje rabljene autosjedalice obazvezno gledajte datum proizvodnje i rok trajanja. Ako su točni podaci nedostupni, uzmite starost do osam godina kao okvir sigurnosti.

Ne kupujte sjedalicu koja je bila u sudaru

Zašto? Uslijed sudara, čak i pri malim brzinama, čak i ako dijete nije bilo u njoj, na sjedalici mogu nastati oštećenja nevidljiva golim okom koja mogu utjecati na funkcionalnost sjedalice i sigurnost koju sjedalica treba pružati vašem malom zlatu. Naravno, ne možete biti sigurni u ono što vam ljudi prodaju, pa koristite šalabahter koji je niže u postu.

ECE R44/04, ECE R129 ili ECE R44/03?

To je oznaka atesta kojim se potvrđuje sjedalica zadovoljava standarde sigurnosti propisane hrvatskim zakonom. Sjedalice koje imaju te oznake možete kupiti, ako nisu bile u sudaru i nije im istekao rok trajanja. Ako sjedalica nosi oznaku R44/03, to je znak da joj je prošao rok trajanja jer je riječ o starom standardu.

Tražite upute i provjerite sve dijelove

Iz razgovora s nekolicinom roditelja koji su kupili sjedalice na Njuškalu saznao sam kako obavezno morate dobiti upute za korištenje i to originalne. Zašto? Neki put su svi remeni, navlake i kopče tako komplicirani za provući na pravi način da vam to bez uputa neće uspjeti. Ozbiljno. Imamo svjedoke za tu situaciju. Originalne upute vam dobro dođu i da provjerite imate li sve dijelove sjedalice, jer ih roditelji neki put skinu radi pranja i onda ih ne vrate kako treba (ili uopće). Provjeru radite ovim redom:
1. trake pojasa su u dobrom stanju (ne izlizane ili poderane);
2. vez pojasa je neoštećen;
3. presvlaka i podloga su neoštećeni i nisu poderani;
4. metalna struktura nije iskrivljena, napuknuta ili zahrđala;
5. nema naznaka stresa ili napuknuća na plastičnoj strukturi;
6. gornja spona je neoštećena (kod ISOFIX sjedalica u smjeru vožnje);
Ako neka od 6 točaka ne zadovoljava provjeru, tražite drugu sjedalicu.

I što još?

A da… pripazite da sjedalica koju kupujete odgovara vozilu u kome ćete je koristiti, jer nisu sve sjedalice iste, ni za svaki automobil.