Auto moto

ANKETA: Hrvatski vozači i dalje ne znaju da jedno osiguranje pokriva štetu na vozilu čak i ako su sami krivi

PROMO

Hrvatska za ostalim članicama Europske unije zaostaje po korištenju osiguranja motornih vozila i tek je 25. na ljestvici po visini prosječne premije po stanovniku

U slučaju prometne nezgode koju ste osobno skrivili, zakonski obvezno auto osiguranje pokriva štetu nastalu na stvarima, osobama i automobilu druge osobe, dok jedna vrsta osiguranja – koja se ugovara zasebno i dobrovoljno – pokriva štetu i na vašem automobilu bez obzira bili vi krivi ili ne. Izuzetak je jedino vožnja u slučajevima kada je osoba pod utjecajem alkohola, narkotika ili uslijed namjernog izazivanja i provociranja prometne nezgode.

Iako ovaj podatak istovremeno može zvučati jednostavno i nevjerojatno, mnogi hrvatski vozači nisu dovoljno informirani o prednostima ove vrste osiguranja te nerijetko smatraju da se popularni kasko odnosi samo na štetu koja nastane u prometnim nezgodama ili zbog krađe automobila.

Unatoč tome što su svjesni brojnih opasnosti koje vrebaju i koje mogu izazvati različiti sudionici u prometu, kratka video anketa provedena među građanima i realizirana u sklopu informativno-edukativnog projekta ‘Sigurnije sutra’ – još jednom je to potvrdila. No takvi stavovi građana ne čude budući da je kultura osiguranja u našoj zemlji na niskim razinama, s 3 do 7 puta nižim premijama po stanovniku u usporedbi s premijama koje izdvajaju stanovnici ostalih članica Europske unije. Osim toga, Hrvatska za razvijenim zemljama zaostaje i kada je u pitanju osiguranje motornih vozila. Prema podacima krovnog udruženja osiguratelja i reosiguratelja Insurance Europe tek je 25. na ljestvici po visine prosječne premije po stanovniku (EU: 244 EUR / HR: 148 EUR).

Tako većina vozača nije dovoljno upoznata s time da kasko osiguranje pokriva i mnoge izvanredne situacije poput oštećenja na vozilima koja su se dogodila izvan prometa, uslijed provale te različitih vremenskih i elementarnih nepogoda ili situacija koje uključuju pomoć na cesti uslijed iznenadnog kvara vozila – ovisno o odabranom i ugovorenom paketu kasko police.

Ipak, kada je riječ o iznosu koji je na mjesečnoj bazi potrebno izdvojiti za ovo dobrovoljno osiguranje automobila, anketa je pokazala da su građani nešto bolje informirani. Naime, za osobni automobil u vrijednosti od cca 150.000 kuna, polica kasko osiguranja može se ugovoriti za otprilike 2.500 kuna godišnje – odnosno iznosi svega cca 208 kuna mjesečno.

Kao i kod opće percepcije osiguranja kao takvog, za kasko osiguranje u Hrvatskoj nerijetko postoji mišljenje da je preskupo i neisplativo. Ali kada se uzme u obzir činjenica da čak i najmanji popravak na automobilu može koštati kao godišnja kasko premija, perspektiva postane poprilično drugačija, a što je naročito vezano za nedavna poskupljenja brojnih usluga pa tako i cijene sata rada automehaničara.

Video anketa dio je informativno-edukativnog projekta SIGURNIJE SUTRA, pokrenutog s ciljem podizanja razine financijske pismenosti na području osiguranja u Republici Hrvatskoj. Provode ga društva za osiguranje i Hrvatski ured za osiguranje i uz potporu Udruženja osiguravatelja Hrvatske gospodarske komore u okviru Nacionalnog strateškog okvira financijske pismenosti potrošača za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Nove, zanimljive i edukativne informacije o projektu SIGURNIJE SUTRA potražite ovdje.