Auto moto

Sedam savjeta za kupnju automobila putem oglasnika

ODABERITE PRAVU PAPUČICU

Kategorija AutoMoto na Njuškalu prešla je brojku od 200.000 aktivnih oglasa. Prodaja i kupovina automobila (i ostalih motornih vozila) očito se odvija ubrzanim ritmom. Znamo da kupovanje automobila može biti zahtjevno, uglavnom iz razloga što takve kupnje ne obavljamo često, a što nas većinom čini neiskusnim kupcima. Kako biste mogli pronaći izvrstan automobil i kupiti ga na siguran način, za sve vas koji kupujete putem oglasnika pripremili smo savjete o sigurnoj kupnji automobila.

automobili naslovnica

  1. Sastanite se s prodavateljem na sigurnom, javnom mjestu. Ako se osjećate nelagodno zbog sastajanja s nepoznatom povedite nekog od prijatelja sa sobom. Bilo bi dobro i povesti sa sobom osobu koja je stručna po pitanju automobila i može vam pomoći da vas ne prevare.
  2. Pitajte prodavatelja sve što vas zanima o automobilu. Gdje i kad je kupljen? Koliko dugo je vožen? Zašto se prodaje? Što više pitanja postavite, više ćete toga saznati.
  3. Zatražite na uvid dokumente vozila. Dobar prodavač uvijek ima spremne servisne knjižice. Provjerite odgovaraju li te informacije opisu koji je prodavač dao u oglasu!
  4. Obavite rutinske provjere – sjednite na vozačko mjesto i provjerite radi li sve, poput električnih podizača stakla, klime, brisača. Obiđite automobil i pregledajte boju, možda ima hrđe koja bi mogla biti pokazatelj oštećene karoserije. Provjerite gume i podignite poklopac motora te provjerite razinu ulja u motoru.
  5. Provjerite je li identifikacijski broj vozila ispravan. Postoji nekoliko mjesta gdje se taj broj obično prikazuje – u knjižici, na vjetrobranskom staklu, na metalnoj pločici motora i na šasiji pokraj vozačeva sjedišta. Broj, naravno, svagdje treba biti isti. Ako je krivotvoren, upitajte zašto.
  6. Važno je provjeriti da automobil nema kreditno zaduženje jer u slučaju da prodavač kasni s uplatama, riskirate oduzimanje vozila.
  7. Kad se odlučite na kupnju, nemojte nikad nositi veliku količinu novca sa sobom. Prilikom pristajanja na kupnju, ujedno se dogovorite s prodavačem za odlazak u banku kako biste na sigurnom mjestu obavili predaju novca. Ako prodavatelj inzistira na plaćanju putem Interneta ili vam pošalje nekakav link putem e-maila preko kojeg biste trebali uplatiti novce – trebate posumnjati u njegove namjere.

Kakva su vaša iskustva s kupovinom automobila? Što biste vi savjetovali – na što je važno paziti prilikom kupnje? Recite nam u komentarima.

Njuškalo tim