Pita s kruškama u viskiju
Za tijesto:
3 žutanjka
125 g omekšalog maslaca
100 g šećera
250 g oštrog brašna
Za nadjev:
200 ml mlijeka
1 vanilin šećer
50 g šećera
3 žumanjka
25 g gustina
Za kruške:
sok 2 limuna
1 vanilin šećer
1 čajna žličica meda
5 jušnih žlica viskija
Kruške
Noć prije zakuhajte sve sastojke za “sok” osim krušaka, njih očistite i narežite na ploške, a zatim prelijte dobivenim sokom i pustite da odstoji preko noći. Pripremite kremu. Zakuhajte mlijeko s vanilinim šećerom ili štapićem vanilije. U posebnoj posudi pomiješajte šećer i žutanjke, zatim mlijeko polako dodajte žutanjcima, uz kontinuirano miješanje, a zatim dodajte i gustin i na samom kraju malo maslaca (1 žlicu). Kad ste dodali gustin, kuhajte još koje dvije do pet minuta, a zatim maknite s vatre i pustite da se hladi. Zamijesite tijesto tako da izradite šećer sa žutanjcima, a zatim sve sastojke polagano dodajte i zamijesite tijesto pa pustite da odmori barem pola sata u hladnjaku. Zatim rasporedite tijesto po plehu pecite 13 minuta na 200°C, zatim dodajte kremu i kruške pa zapecite još sve 15 minuta. Kad je gotovo pospite s vanilinim šećerom.