Auto moto

Želiš ljetovati u kamperu? Evo što trebaš znati

NEK AVANTURA POČNE

Povratak prirodi sve je češća doskočica među prijedlozima za smanjenje stresa i „punjenje baterija“. Ipak, nisu svi ljubitelji spavanja u šatoru i vreći te ovdje dolazi kamper kao idealno rješenje za sve koji žele ljetovati u bliskom doticaju s okolišem, slobodno i minimalistički, dok istovremeno mogu zadržati „luksuz“ madraca i klima uređaja. Koje su prednosti upuštanja u avanturu kamperom i što sve trebaš imati na umu prije polaska saznaj u nastavku.

  1. Sloboda i spontanost – ali ponesi sve nužno i kreni u pravo vrijeme

Bilo riječ o vikendu ili godišnjem odmoru – s kamperom možeš ići gdje god poželiš. Ako se upuštaš u to prvi put, odaberi maskimalno dva kamping odredišta i to bliže lokacije tvojoj polazišnoj točki. Iako je dovoljna vozačka dozvola za automobile (B)  trebat će ti vremena da se navikneš upravljati. Zato odaberi i dobro vrijeme za polazak na prvo putovanje – kad je manja gužva i na cestama i u samim kampovima. Imaj na umu da ti neće trebati previše stvari i da ih nećeš imati gdje staviti – prije polaska, provjeri maksimalnu nosivost kampera.

  1. Boravak na otvorenom – uz obvezne predmete za kamper

Više nego ikad zagovara se boravak na otvorenom, posebno u kontekstu manje izloženosti ekranima. Izazov ovakvog odmora za početnike prvenstveno su kuhanje i higijena. Zato prije polaska provjeri listu obveznih stvari – kazete i opremu za kamperski toalet, set za popravak guma, uređaje za kuhanje na otvorenom poput plinskog kuhala i pribor za jelo, set za prvu pomoć i prijenosni frižider. Ako imaš mjesta dobro će ti doći i sklopivi stol i stolice te suncobran, a ovdje možeš vidjeti kakvi se još dodaci nude.

  1. Više lokacija u kraćem roku – dobro isplaniraj rutu i provjeri sve

Izradi plan puta i rezerviraj mjesta na svim željenim lokacijama na vrijeme. Prije polaska provjeri koliko ti vremena ukupno treba za sam put i gdje možeš pristati, a za maksimalnu iskoristivost vremena koristi Google karte ili GPS za najoptimalnije rute. Prije no što sjedneš za volan kampera, moraš provjeriti i ovo: je li akumulator pun, jesu li svi ormarići, poklopci od posuda i frižider dobro zatvoreni i je li isključen plin na kuhalu.

  1. Kvalitetno provedeno vrijeme – ponesi i društvene igre

Bez televizora ili telefona koji bi ti odvlačili pažnju, možeš se usredotočiti na uživanje u vremenu s obitelji ili prijateljima.  Znamo da razgovor može nekad i dosaditi pa ponesi „old school“ igre za razonodu. Predlažemo kultni Monopoly ili igraće karte za Uno, a ako preferiraš neke druge isto ih možeš naći ovdje.

  1. Povezivanje sa zajednicom – upoznaj ekipu s kamperima i podijeli iskustva

Nakon što se otisneš na prvo putovanje kamperom i smjestiš u kamp, prošeći i upoznaj ekipu raspoloženu za razgovor. Kamperska je zajednica puna entuzijasta koji će rado prokomentirati karakteristike vozila, preporučiti dobra mjesta, podijeliti savjete ili jednostavno popiti kavu. Imati kontakt prvih susjeda u kampu dobro je i za neželjene iznenadne situacije, a dijeljenje resursa među brojnim je kamperima nepisani zakon.