Zabava

Znate li koje su najpoznatije prvotravanjske šale?

DAN ZA SMICALICE

Jeste li nasjeli na neku šalu danas? Ako još niste, ima vremena! A ima vremena i za smisliti neku novu i nasmijati se slatko prvom danu travnja, koji je u potpunosti rezerviran za dobru šalu!

Ja sam sas ove godine odlučio podsjetiti na neke od najboljih prvotravanjskih šala, koje sam uspio pronjuškati. Moram priznati da mi je i samom bilo jako smješno čitati ih, pošto većini nisam svjedočio, a mogu tek zamisliti kako je bilo onima koji su na njih nasjeli, kada su shvatili o čemu se radi.

Jeste li, na primjer, znali da je BBC davne 1957. godine na današnji dan objavio sasvim “ozbiljan” prilog u kojemu su zemljoradnici brali tjesteninu s drveća? Da, dobro ste pročitali! Radnju su smjestili u Švicarsku i priču upakirali kao posljedicu blage zime koja je urodila špagetama. Priča se da su neki gledatelji povjerovali, zvali televiziju i čak se raspitivali o tome kako mogu sami posaditi špagete u svom dvorištu! Zamislite to!

Slavni lanac restorana brze hrane Burger King odlučio se dobro našaliti 1998. godine. Najavili su proizvodnju posebnog burgera za lijevoruke, koji je u prodaju trebao stupiti baš 1. travnja. Ne morate se niti pitati je li bilo kupaca koji su na blagajni tražili upravo lijevoruki hamburger! Bilo ih je, kažu, na stotine! A bilo je i onih koji su tog dana izričito naručivali burgere za dešnjake.

Britanci su odličan smisao za prvotravanjsku šalu pokazali i sada već davne 1977. godine, kada su u časopisu The Guardian objavili tekst o malenoj izmišljenoj otočnoj državi San Serriffe. Redakciju su odmah počeli nazivati čitatelji koji su se nadali dobiti informaciju o turističkom paketu za posjet toj egzotičnoj destinaciji koja im je predstavljena kao idealan odmor. Nevjerojatno!

Meni među sigurno najsmješnijim prvotravanjskim šalama koje sam pronjuškao je ipak ona iz Švedske. Znate li što se tamo dogodilo 1962. godine? Njihov najpoznatiji televizijski voditelj najavio je revoluciju – televizor u boji. Nakon što je detaljno u emisiji objašnjavao kako to funkcionira, koristeći se stručnim riječnikom, gledateljima je sugerirao da uzmu najlonke, prevrnu ih naopako i stave preko ekrana kako bi vidjeli sliku u boji. Naravno da su neki to odmah i napravili!

Koja je vama omiljena prvotravanjska šala? Jeste li ju smislili sami ili ste nasjeli na nju?