Zabava

Zanimljivosti o Uskrsu koje možda i niste znali ;)

VELIKI BLAGDAN

Evo nam još jednog velikog kršćanskog blagdana pred vratima! Svuda oko nas šarene se pisanice i prigodni aranžmani, s blagajni u trgovačkim centrima smiješe nam se čokoladni zečevi, a šunka je već "u niskom startu" za trčanje na tanjure.

Kao što ste sigurni (dobro) pretpostavili, ovo posljednje meni najviše miriše i jedva čekam da u nedjelju omastim brk! Vjerojatno svi moji četveronožni prijatelji, vaši ljubimci, razmišljaju jednako, no ovog sam se puta odlučio usredotočiti na nešto drugo, a to su manje poznate zanimljivosti o Uskrsu, odnosno kako ga obilježavamo. Neke ste možda već znali, neke niste, pa krenimo redom.

  1. Kršćani blagdan Uskrsa obilježavaju od davne 325. godine, kada je tu odluku donio Crkveni sabor u Nikeji. Odlučeno je odmah i da se Uskrs obilježava prve nedjelje nakon ekvinocija, odnosno 21. ožujka.
  2. Glavni simbol uskrsa je jaje – pisanica, a reći ću vam i zašto baš jaje. Zato jer je to simbol života, a moja je skromna pretpostavka da i zato jer odlično paše uz kuhanu šunku. 😉
  3. Svake se godine u svijetu, pazite sad, pojede oko 90 milijuna čokoladnih zečića i isto toliko čokoladnih jaja! Nadam se da ste na vrijeme nabavili zalihe!
  4. Najveće uskršnje jaje dosad zabilježeno je 2011. godine, napravljeno je u Italiji i težilo je oko 7200 kilograma. Nisam uspio točno provjeriti što je s tim divovskim jajetom kasnije bilo.
  5. Kada otvore uskršnjeg čokoladnog zeku, 76 posto ljudi prvo odgrize uši!

Znate li vi neku drugu zanimljivost o Uskrsu? 🙂