Zabava

Proljetno ruho za limenog ljubimca

SEZONSKI SERVIS

Sigurno ste već posve odbacili zimsku odjeću, a sada je vrijeme da "proljetno ruho" priuštite i svom limenom ljubimcu. Ovih dana i ja sam odlučio ulaštiti svoj Njuškamobil. Što je sve potrebno napraviti? Krenimo redom!

Iako je zima koju smo ostavili iza sebe bila prilično blaga i nismo se počastili sa mnogo snijega, automobili trebaju malo “timarenja” prije finalnog ulaska u topliju sezonu. Kada sam dovezao svoj Njuškamobil prošlog tjedna kod mehaničara, nisam samo mahao repom dok je on pregledavao moje vozilo, nego ispitao i nekoliko sitnica koje će mi ubuduće biti od pomoći za samostalnu provjeru i održavanje.

Što sam sve kod njega doznao, prenosim i vama. Naime, za početak mi je preporučio temeljito podno pranje. Naćulio sam uši kada sam čuo i zapitao se zašto. ” Pa nisam se baš ove zime vozio po pješčanim cestama”, zalajao sam. Nasmijao mi se slatko i pojasnio kako zbog zimskih održavanja cesta, koje uključuje i korištenje soli pa se automobil s donje strane često više isprlja nego u ljetnim mjesecima. Poslušao sam njegov savjet i odveo Njuškamobil na detaljno podno pranje.

Skupa smo, nakon toga, pregledali sve tekućine u Njuškamobilu, natočili novo ulje i tekućinu za pranje stakla. Primjetili smo onda da sam tijekom zime posve istrošio i metlice brisača. Kako i ne bi, kada su skoro svakog jutra bile barem malo u pokretu. Kako ih on nije u tom trenutku imao u prodaji, brzo sam izvadio mobitel i pronjuškao ih. Dostava mi je stigla na vrataq moje kućice i, iako imam nespretne šape, uspio sam ih sam namontirati! Koliko je to bilo uspješno, vidjet ćčemo ubrzo. 😀

U vašim biste automobilima ovog proljeća trebali i pregledati klima uređaj, odnosno provjeriti je li ga potrebno ponovno napuniti i detaljno očistiti. Navodno se kod nekih automobila mogu stvoriti naslage gljivica što nikako nije zgodno vozati sa sobom u auomobilu. Barem meni tako zvuči. I za kraj, ne zaboravite na izmjenu guma. Ljetne gume je, kaže mi moj mehaničar, po isteku zakonskog roka voženja na zimskima, najbolje staviti kada nekoliko dana za redom bude temperatura 7 ili iznad 7 stupnjeva Celzijevih.

Nadam se da sam vam bar malo pomogao sa savjetima. Dok ne krenete sa kompletnim proljetnim servisom, ljetne gume možete pronjuškati ovdje.