Zabava

Tko sadi, ne boji se gladi!

NJUŠKALO U VRTNIM RADOVIMA

Već nas dva dana miluje sunce i nema više izgovora! Vrijeme je da zasučemo rukave i posvetimo se našim vrtovima koji su se probudili iz zimskog sna.

Priznajem, niti ja nisam baš previše volio saditi, orezivati voćke i plijeviti vrt kada sam bio mali psić. Znalo bi mi to brzo dosaditi pa bi luk obrastao, ptičice bi se malo osladile,a meni bi na kraju ostalo puno manje plodova. Ove sam godine odlučio suprotno i već sam se dobro pripremio za prve radove u vrtu, a s vama ću, moji njuškalovci, podijeliti što sve planiram napraviti.

Kažu mi oni koji bolje poznaju poljoprivredne radove da one voćke koje se redovitro orezuju u pravilu daju puno više plodova. Škare sam već nabavio, a vi ih pronjuškajte ovdje. Za one malo više lijene, možete naći i škare koje će dio posla odraditi same. Iskreno, i ja sam prvo razmišljao o njima. Jedva čekam svoje voćke za branje!

Posadit ću i nešto povrća, baš me zanima kako će mi uspjeti. Pobrinut ću se da sadnicama ništa ne nedostaje, a kako navodno ne može baš sve potrebne tvari izvući iz zemlje, počeo sam njuškati gnojivo. Znate, kako sam ja ipak pas, meni to nimalo ne smeta. No, ako ste se navikli na radove u vrtu, neće smetati ni vama!

Proljeće zna biti varljivo kada je riječ o temperaturi i padalinama. Pratite dobro prognozu nakon što uradite ove prve radove u vrtu. Ni meni ni vama ne bi bilo zgorega nabaviti neki mali plastenik, kako bi svoje sadnice zaštitili od mraza i kiše, koji nas još uvijek ipak mogu iznenaditi.

A kad smo već kod sadnica… nemate pojma što sam sve uspio pronjuškati. Među oglasima zaista ima svakakvih sadnica i kada bih htio sve to posaditi ne bi mi bilo dovoljno niti nekoliko jutara zemlje. Zato sam se ovog puta odlučio na, da se tako izrazim, “klasične” kulture. Red kupusa, red brokule, red rajčica i slično.

A što ćete vi ovog proljeća posaditi? Jeste li već počeli s radovima?