Zabava

Što sve natrpati u planinarski ruksak?

NJUŠKALO SAVJETUJE

Spremate se u planine? Odlično, i ja isto! Jedva čekam njuškanje po brdskim putevima, na kojima me uvijek nešto iznova iznenadi! Mnogi moji prijatelji ovih su dana također izrazili želju za upoznavanjem brdskih šetnica i druženjem u prirodi pa ja veselo mašem repom jer im svojim savjetima mogu pomoći.

Za one koji se još nisu uputili u ovakvu avanturu dobro je da pročitaju nekoliko početničkih savjeta, kako ne bi na pola puta proklinjali svoju odluku. Njuške mi, prošlih sam godina sreo i takve! Pa krenimo redom!

Prva stvar koju morate imati je ruksak. On može biti bilo kakav, ali ipak gledajte da vam bude udoban na leđima jer bi u suprotnom mogao smetati i nećete se dovoljno opustiti za vrijeme šetnje niti ćete se moći usredotočiti na ono što je bitno. Ako ga već nemate predlažem vam da pronjuškate u mojoj podkategoriji “Alpinizam i planinarenje”, gdje ćete naći prave ruksake za svoj proljetni podvig!

A što ćete sve u njega staviti? Važno je znati da bez osnovne opreme za planinarenje nije nikako pametno uputiti se u brda i razmišljati “kako ćemo – lako ćemo” ako se negdje zagubite. Baš zato, među prvim stavima koje ćete ubaciti treba biti kompas! Sa kartom puta i kompasom, na kraju ćete sigurno doći gdje ste i zacrtali. Bez njega, rizik je ipak veći. Ja uglavnom i bez kompasa uspijem nekako nanjuškati pravi smjer.

Bočica za vodu. Ovdje ne moram previše objašnjavati, već samo napomenuti da ćete možda morati ponijeti i za mene pošto ne nosim ruksak, a sigurno ću biti žedan. Rezervna odjeća – čarape i majica su pod “obvezno”, a ostalo također možete ponijeti ako vam stane. Ipak, nemojte se pretrpavati niti time, dobro ocijenite što bi vam moglo trebati. Ručna svjetiljka je također dobar dodatak u svakom planinarskom ruksaku. Možda će vam se put odužiti, a sumrak ćete lakše prehodati uz dobar izvor svjetlosti!

I posljednje, ali nikako najmanje važno – ponesite hranu! Kada stignete do svog cilja, počastite se omiljenim jelom jer ste ga zaslužili! 😉