Zabava

Pazite se, uskoro je dan svih budala!

PRVI APRIL

Umirovljenici će prekosutra dobiti nadoplatu od 500 kuna na mirovinu, a svi građani će dobiti po 1000 eura od uspješne privatizacije državnih poduzeća, koju će Vlada RH završiti do izbora. Ne zaboravimo, svi osnovci će dobiti tablete s kompletnim gradivom za cijelu školsku godinu te će školu moći pohađati od kuće putem globalno patentiranog hrvatskog sustava: E-Obrazovanje. Ali, od 1. travnja.

1. travnja-nja-nja-nja

Sve što sam napisao u prošlom odlomku nije istina. Neka vam to bude priprema za moguće šale, pošalice, zeze i smicalice koje će vam “prijetiti” sa svih strana. Konobar bi vam mogao odšerafiti soljenku tako da vam kila soli padne u juhu, cura u kladionici mogla bi vam reći da ste pogodili sve parove, a u novinama biste mogli pročitati kako su na gradilištu u okolici Buzina iskopali svemirski brod. Možda vam dečko kaže da je trudan? S prvim danom tog mjeseca nikad se ne zna. Ne zna se niti otkud točno dolazi taj običaj podvaljivanja drugim ljudima.

Julijanski ili Gregorijanski?

Jedna teorija kaže da su “travanjske lude” nastale kod prelaska s Julijanskog na Gregorijanski kalendar, što je rezultiralo pomicanjem početka godine, pa su oni na starom računanju vremena slavili Novu Godinu taman negdje četiri mjeseca kasnije od ovih na novom kalendaru, što je bilo dovoljno da im se rugaju. Znate kako je to.

Dan svih luda

Druga teorija kaže da je “Dan svih luda” nastao nekad krajem srednjeg vijeka, kao pučko slavlje gdje su ljudi podvaljivali jedni drugima u različitim oblicima. Za ovu teoriju nema konkretnih dokaza, iako se poklapa s karnevalskim običajima tog vremena. Moguće je i da su travanjske ludosti nastale još za starog Rima, čiji su građani bili poznati šaljivci i rado podvaljivali svima oko sebe.

Travanjska riba

Navodno se običaj praznovanja 1. travnja pojavio negdje u 16. stoljeću u Francuskoj, zapisi postoje od 1564. godine, a osoba na čiji je račun išla šala dobila bi takozvanu travanjsku ribu (poisson d’avril ) koju prvi put spominje Eloy d’Emerval 1508. godine.

Šalite se do podneva

Englezi dopuštaju zbijanje neslanih šala samo do podneva, a ako slučajno zakasnite sa svojom smicalicom, vi dobivate titulu “April’s Fool” – travanjske budale.

Vic star 100 godina

Kako je prošlo 100 godina od Prvog svjetskog rata, najgoreg rata u povijesti čovječanstva, možda najbolje da vam prepričam 100 godina stari travanjski vic s francuskog bojišta. Naime, neki duhoviti francuski pilot je tada u prelijetanju njemačkih položaja iz aviona bacio bombu. Nijemci su se razbježali, a kad bomba nije pukla, prišli su bliže i našli nogometnu loptu na kojoj je pisalo “Ha-ha-šala!”.

Najbolje da ništa od ovog ne vjerujete, to je sve izmišljeno da bi vas nasamarili.

Znate li što se stvarno dogodilo 1. travnja?

Hrvatska je ušla u NATO.