Zabava

Pišem ti pisanicu

SLAVIMO USKRS

Mladi luk, svježi sir, kuhana šunka i mnoštvo šareno obojenih jaja ovih će dana ukrasiti mnoge stolove. Bili vi kršćani ili ne, nema većeg veselja nego s rodbinom i prijateljima zasjesti za stol, gostiti se i pričati o čemu god, a povremeno se i tucnuti kojom pisanicom, jer djeca vole igre, a ni kuhana jaja im nisu mrska.

Kako napraviti pisanicu?

Prvi korak su domaća jaja. Od kako se ljudi sve više brinu što i kako jedu, na Njuškalu možete naći brdo seoskih gospodarstava iz svih krajeva Hrvatske koja prodaju svoja domaća jaja, najčešće po kunu komad. Ovisno o tome koliko veliku obitelj imate i koliko gostiju očekujete, 10-20-30 bi vam trebalo biti dovoljno. Slijedeći korak je bojanje jaja. Možete uvijek to napraviti kao i svi, otići u dućan i kupiti boje, a možete bojanje jaja pretvoriti u obiteljsku zabavu i hraniti se zdravo.

Čime su bojali naši stari?

Ovisno o kraju Hrvatske u kome se nalazite, vaši stari su bojali jaja na razne načine. Tradicionalni slavonski – kontinentalno Hrvatski način je šaranje jaja ljuskom od crvenog luka, gdje se jaja ukrašavaju voskom ili lišćem biljaka i slamom, koje namočite, prislonite uz ljusku jajeta, pa sve zamotate u staru najlonku – pažljivo, da vam jaje ne pukne :).

Ubacite ga u vruću vodu, dodate povrće željene boje i žlicu jabučnog octa. Što duže držite jaje u toj otopini, to će boja biti intenzivnija, a možete sve skinuti s vatre i ostaviti da se hladi do jutra.

Bojanje lukom dati će narančasto crvenu boju, a ako želite, eksperimentirajte sa sokom od cikle ili brusnica, koji daje crvenu boju, zelena boja dolazi od špinata, blitve, koprive, žutu možete dobiti korom od naranči, a ljubičastu lišćem od crvenog zelja. Ovisno o dijelu Hrvatske u kome šarate, pengate, bojate ili pišete jaja, svaka boja ima drugo značenje.

Budućnost u jajima

Običaj darivanja pisanica uvijek je imao posebnu draž, dečki su darivali cure, bake unuke, a majke djecu, pa se nerijetko na pisanicama nalazila i prigodna poruka, ispisana voskom (danas možete koristiti voštane bojice, koje poslije bojanja skinete). Ako ste dovoljno spretni i strpljivi, možete svakom ukućanu napisati njegovo jaje sa šaljivom porukom.

Otkud zec?

Za kraj, malo zabavne trivije. Ako ste se ikada pitali otkud zec kao simbol uskrsa, sigurno će vam biti drago naučiti da je uskrs kao praznik preuzet iz paganskih običaja jednog germanskog plemena, čija se božica zvala Ēostre ili Ostara (englesko ime Uskrsa je, zamislite, Easter) koja se ljudima prikazivala u obliku zeca.

Nema mjesta čuđenju, pa i Božić je posvojeni praznik iz vremena prije Krista 🙂

Sve najbolje i da ste mi siti.