Zabava

Najčešća praznovjerja mojih dvonožnih prijatelja!

ČUDNI OBIČAJI

Odabrao sam baš petak 13. za pisati o ovoj temi jer me jučer jedan prijatelj nazvao i upozorio na današnji dan: "Njuškalo, nemoj sutra nikamo izlaziti da ti se ne bi nešto loše dogodilo!" Nasmijao sam se od srca tomu jer sam znao da ću već ujutro bez straha u laganu šetnju. Dok me ne uhvati kiša koja sigurno nije povezana s petkom 13.

Nego, nakon njegova poziva baš sam počeo razmišljati o svim praznovjerjima koje moji dvonožni prijatelji ljudi imaju i kojih se, neki od njih, slijepo pridržavaju. Tako me jednom skoro pogodila pljuvačka na ulici dok sam šetao, jer je jedan čovjek na vrhu ceste vidio crnu mačku kako preko nje prelazi. Odahuo je, misleći da je pritom odagnao zlu sudbinu od sebe. Ja sam se samo nasmijao, iako sam trebao malo zarežati i sjetio se da crne mačke redovito srećem po cesti, ali mi nikada ne donose nesreću.

Drugo zanimljivo praznovjerje koje sam primjetio je kuckanje u drvo. Prolazio sam jednom tako kraj susjeda, koji je kucao u vlastiti štok na vratima. “Što je njemu?”, pomislio sam zbunjeno i odlučio ga to i pitati. “Ma, Njuškalo, konačno sam dobro složio ovu ogradu pa da kucnem u drvo da se opet ne raspadne!” Hm, meni se činilo sasvim suprotno, ako bude kucao i dalje, još i po samoj ogradi, mogao bi rasklimati vrata ili istu tu ogradu koja mu je davala probleme.

Treći sam, pak, puta prolazio pokraj djevojke koja je nervozno puhala i skupljala komade ogledala koje joj je ispalo i razbilo se pored klupe u parku. Vidio sam da je jako zabrinuta i prišao. Rekla mi je da je jako tužna jer joj zbog razbijanja ogledala slijedi sedam godina nesreće. Prvo sam se zamislio zašto baš sedam, kad je moglo biti i osam ili devet, a onda sam uzdahnuo i dobacio joj da mi se čini da će jedinu nesreću od tog ogledala imati ako se slučajno poreže pri skupljanju njegovih dijelova.

Svakakvim sam još neobičnim situacijama svjedočio. Hvatanju za gumb u prolasku kraj dimnjačara, njuškanju po busenu djeteline ne bi li se pronašla ona s četiri lista pa čak i bacanju soli preko ramena! Moram vam priznati da ja u to sve i ne vjerujem, ali ako nekoga veseli, zašto ne bi primjenjivao svoja mala praznovjerja?

A u koje vi vjerujete? 😉