Zabava

Držite li se još novogodišnjih odluka?

USTRAJATI ILI ODUSTATI?

Niste valjda mislili da ću vas to zaboraviti pitati? Namjernno sam pričekao da prođe više od nekoliko dana od donošenja velikih novogodišnjih odluka, kako bih one koji su već pokleknuo podsjetio da to nisu trebali napraviti.

Njuškajući među svojim dvonožnim prijateljima posljednjih sam godina doznao kako su među najčešćim novogodišnjim odlukama: zdrava prehrana, prestanak pušenja, čitanje većeg broja knjiga i korisne literature, redovnija tjelovježba i štednja.

Sve ovo zvuči super i siguran sam da znate kako bi vam život bio puno kvalitetniji kada biste se u potpunosti riješili loših navika koje vas opterećuju i primjenili nove, korisnije. Zašto je nekima onda tako teško držati se novogodišnjih odluka?

“Pod stresom sam!”, “Moram se malo opustiti!”, “Ali, to je tako ukusno!”… i da ne nabrajam kakve sam sve odgovore čuo. Odlučio sam zato ove godine dobro promisliti i svim njuškalovcima koji su ustrajni u svojim novim odlukama dati nekoliko korisnih savjeta kako bi se istih što duže držali.

  1. Bilježite svoj napredak. Ako ste se odrekli neke loše navike ili poroka, vodite kalendar uspješnog hvatanja u koštac s njime! Kada vidite koliko ste dana već izdržali, lakše ćete nastaviti s tom dobrom odlukom. I sami znate kako vrijeme brzo prolazi. Kladim se da se nećete niti okrenuti, a već će biti troznamenkasti broj dana uspješnog provođenja novogodišnje odluke. Ako vam je odluka bila vježbanje, mjerite svoje proporcije i pratite kako vam ide. Jednom davno kada sam osjetio da baš nemam kondicije, bacio sam se na trčanje i smanjio trbuščić. Nije bilo jednostavno, ali kada sam vidio kako dobro izgledam, lakše sam nastavio s vježbanjem.
  2. Nađite zamjenu! Naravno, ne mislim pritom da umjesto mliječne čokolade s lješnjacima počnete navečer pred TV-om tamaniti onu s grožđicama ili kokosom. Kada sam već uzeo ovaj primjer, ako ste se odrekli slatkiša i mislite da ćete svaki čas pokleknuti, brzo se opskrbite nekim ukusnim zdravim namirnicama, poput badema ili suhog voća, koje uvijek možete imati pri ruci.
  3. Nagradite se za dobro odrađen posao! Nemojte previše štedjeti ako nakon nekog vremena postignete dugo željeni cilj. Mali znak pažnje kojeg samog sebi date za uspješno držanje novogodišnje odluke sigurno će vam dati dodatni vjetar u leđa.

Zamislite samo što sve možete poželjeti sljedeći put, ako se ove godine budete držali svega što ste čvrsto odlučili! Nadam se da će vam moji savjeti barem malo pomoći u tome!

Do njuškanja! 🙂