Turizam

Znate li što sve obvezno mora biti u vašem kovčegu?

SAVJETI ZA PAKIRANJE

Već smo u prethodnom tekstu istaknuli prednosti ekonomičnog pakiranja, ali ne škodi ponoviti još jednom: manje stvari – više slobode! Ako previše razmišljate o tome trebate li ponijeti neku stvar ili ne, to vjerojatno znači da vam baš i nije nužna. Osim ako ne idete u ekspedicije u nenaseljene dijelove majke Zemlje, većinu stvari koju ste možda zaboravili moći će te kupiti kada stignete na odredište. Ono što je uvijek pametno ponijeti sa sobom su lijekovi i osnovni pribor za prvu pomoć, jer to je nešto što vam može zatrebati naglo i nenadano i uvijek ih je dobro imati odmah pri ruci.

Ono što vam također može hitno zatrebati i neophodno je gotovo svugdje gdje bi eventualno mogli otputovati je keš. Karticu možete izgubiti, ili vam može biti ukradena, bankomati često znaju zakazati i nema ih baš svugdje, pa u tom slučaju nešto papirnatih novčanica koje možete osjetiti pod prstima dobro će vam doći. Keš rasporedite na više mjesta jer opljačkani možete biti svugdje, pa čak i tamo gdje to možda najmanje očekujete. Također, nije loše obavijestiti svoju banku o putovanju, da vam se ne bi slučajno dogodilo da vam blokiraju karticu u tako osjetljivom trenutku. Naime, to je nešto što banke ponekad rade. Iz mjera predostrožnosti, blokiraju ih kada sumnjaju da je kartica ukradena jer se koristi neuobičajeno često, na različitim bankomatima.

Ono bez čega nikako ne treba ići na putovanje, bez obzira da li idete na put dva tjedna ili dva mjeseca je putničko osiguranje. Svi uvijek mislimo da se nesreće, ozljede ili pljačke događaju nekom drugom, ali na žalost, to nam se može dogoditi svima. I vi možete postati dio te statistike, tako da je bolje biti oprezan i omogućiti sebi lakše nošenje s posljedicama, ako do nesretnog događaja dođe. Moja prijateljica Slađana, s kojom sam putovala po Latinskoj Americi, u  džungli u Hondurasu, ozlijedila je stopalo kada je ugazila na palmino drvo koje je imalo jake bodlje. Manja, ali neophodna operacija kojom je trnje izvađeno iz stopala koštala je 2000 EUR. Da nije imala osiguranje, nezgodna okolnost bila bi još mnogo bolnija.

S osiguranjem se ne morate brinuti za potencijalno velike bolničke račune, a osigurati možete i laptop, fotoaparat i drugu opremu, pa ako vam je ukradu ipak ćete nešto od vrijednosti dobiti natrag. Također, dobro je napraviti sigurnosne kopije za sve ono što vam je važno, a nalazi se u vašem laptopu, od fotografija do važnih dokumenata. Spremite ih, ili na neki internet server ili na eksterni hard disk koji će te držati odvojeno od laptopa, a svakako je dobro imati i fizičke kopije putovnice, viza, dokumenata putničkog osiguranja, važnih telefonskih brojeva itd.

A kada putujete, nemojte previše robovati planovima, dopustite da vam se dogode spontane i nepredviđene situacije koje ne možete kontrolirati do kraja. Jer upravo u takvim okolnostima često doživljavamo najintenzivnija i najznačajnija iskustva. Družite se što je češće moguće s lokalnim ljudima, jer oni će vas naučiti o svojoj zemlji i kulturi ono što ne možete pročitati niti u jednom turističkom vodiču. Takvi su susreti ono što najviše obogaćuje i često ostavljaju mnogo snažniji trag od impresije građevinom koju ste vidjeli u gužvi. Jezik je, razumije se, ponekad prepreka, ali u velikom dijelu svijeta naići će te na ljude koji govore barem nešto engleskog. Ako se zadržavate duže u nekoj zemlji pokušajte i sami savladati barem osnove lokalnog jezika, jer to će vas iznimno približiti ljudima i kulturi kojom ste okruženi.

I nemojte baš uvijek ići utabanim stazama. Važno je, naravno, vidjeti i turistički popularne lokacije, jer sigurno nisu popularne bez razloga, međutim, pokušajte, barem s vremena na vrijeme, posjetiti i manje razvikana mjesta. Do njih je ponekad teže doći, ali ako se upustite u takvu avanturu veća je šansa da će te dotaknuti nešto i od autentičnog života neke kulture, i samim time imati stvarnije i neposrednije iskustvo.