Turizam

Planirajte putovanje na vrijeme i napravite znajačne uštede

PUT BEZ BANKROTA

Mnogi maštaju o tome da barem jednom u životu otputuju na neko daleko putovanje, u neku od onih, od kuće jako udaljenih, egzotičnih zemlja, čija zemljopisna obilježja i kultura ni malo ne liče na naše. Iako se na prvu misao može učiniti da su to ipak samo pusti, teško ostvarivi snovi, danas je takva putovanja mnogo lakše ostvariti nego što bi to na prvu loptu pomislili. Putovati u daleke zemlje može se na različite načine, a neki od njih, da bi se ostvarili, uopće ne zahtijevaju prethodni dobitak na lutriji.

Ako ste se već odlučili koju zemlju ili zemlje želite posjetiti, organizaciju puta možete ili prepustiti nekoj turističkoj agenciji ili putovanje osmisliti i provesti u djelo u svom vlastitom aranžmanu. I jedna i druga opcija sasvim su legitimne, a izbor ovisi o tome kakav ste tip putnika, tj. što od putovanja želite, te koliko novca i vremena imate. Turistička agencija će za vas organizirati i isplanirati baš sve, od avionskih i ostalih prijevozničkih karata, smještaja, izleta, karta za muzeje i ostale turističke atrakcije, a za vas će, ako želite, i rezervirati restorane da se vi ne morate gnjaviti. Ako imate novca, ne baš puno vremena, a neizvjesnost i donošenje odluka na licu mjesta vam pomalo stvaraju tjeskobu, agencija je vjerojatno dobar izbor za vas.

Međutim, ako volite putovati spontano i imate barem malo avanturističkog duha u sebi, onda je opcija vlastitog planiranja možda ipak bliža vašem senzibilitetu. Planirati vlastito putovanje može biti jako uzbudljivo i dio je vaše avanture jednako kao i trenutci koje će te provesti na putu. To naravno zahtjeva više vremena, angažmana i upornosti, ponekad može biti i pomalo zamorno, ali neupitno ima svoje čari. Ako krenete planirati dovoljno rano, svakako možete uštedjeti na avionskim kartama. Možete pratiti razne popuste i akcije, pogotovo ako ste fleksibilni s datumima, i kupiti tako cijenom vrlo povoljne avionske karte. Unaprijed možete sami isplanirati i mnoge druge elemente svog putovanja, u mjeri u kojoj to ovisi o konkretnim okolnostima putovanja, ali i vašoj vlastitoj prirodi. Ako odlazite na daleko putovanje, ali samo na dva ili tri tjedna, onda nije loše imati malo detaljniji plan oko toga što želite vidjeti i raditi kada dođete na odredište.

S druge stane, ako se prema vremenu ne morate odnosit ekonomično jer ste krenuli na višemjesečno putovanje, onda si možete dozvoliti i da se opustite i manje više potpuno prepustite trenutačnim instinktima. Možda će te sada pomisliti – pa tko to ima novca da putuje mjesecima?! – međutim, iznenadili bi se! Ponekad je, ovisno, naravno, o zemljama, život na putu mnogo jeftiniji od onog kod kuće. Mnogi mladi, ali i ne isključivo sasvim mladi ljudi, krenu s nešto novca na putovanje, često po Jugoistočnoj Aziji ili zemljama Latinske Amerike, a kad ostanu bez keša rade neko vrijeme po hostelima ili volontiraju za hranu i spavanje. Načina uvijek ima, i to ponekad sasvim neočekivanih, samo je pitanje koliko nešto jako želite.

Što se tiče pakiranja za daleka putovanja, teško je dati neki univerzalni savjet jer to dosta ovisi o tome gdje idete i na koliko dugo vremena. Kako bilo, u svakoj varijanti, moj je savjet da putujete sa što manje stvari. Pakirajte samo ono što vam je bazično potrebno, pogotovo ako idete na duži put, jer je kretanje puno jednostavnije kada ste se u stanju prepakirati brzo i kad ne morate tegliti ruksake ili kofere od 100 kila. Većina standardnih avionskih karata podrazumijeva do 20 kg prtljage, ali gdje god išli više od dvanaest, trinaest kg zaista nije potrebno. Ako će te mijenjati geografska područja s različitim klimama, a u nekoj ste od jeftinijih zemalja, bolje je kupiti npr. zimsku jaknu i kapu u trenutku kada vam je to potrebno, nego tegliti sa sobom mjesecima nešto što vam većinu vremena ne treba.

O optimalnom pakiranju i ostalim savjetima za daleka putovanja čitajte u sljedećem nastavku.