Turizam

Uz izgled i prezentaciju, važan je i način primanja gostiju

VODIČ ZA NAJAM 2

U drugom dijelu teksta namjenjenog iznajmljivačima i svima onima koji to misle postati u budućnosti, donosimo vam još savjeta i preporuka koje bi vam trebale pomoći da što uspješnije iznajmite svoje apartmane i druge turističke objekte tijekom udarnih ljetnih mjeseci, ali i izvan glavne turističke sezone.

Prezentacija apartmana

Način na koji ćete prezentirati vaš apartman na Njuškalo oglasniku jedan je od ključnih aspekata poslovanja, što znači da će uvelike utjecati na popunjenost vašeg objekta. Prezentacija se odnosi uglavnom na opis prostora i popratne fotografije. Potrudite se da svoj objekt opišete što preciznije i sa što više detalja i informacija koje mogu koristiti potencijalnim gostima da steknu što bolju i realniju sliku o tome što nudite. Nemojte uljepšavati ili iskrivljavati istinu jer ne želite neugodnosti kada gost u jednom trenutku stigne u bukirani apartman. Tekst je poželjno prevesti na barem jedan strani jezik, prije svega na engleski, pa vodite računa o tome da je preveden profesionalno i bez grešaka. Stranim gostima to je vrlo važno jer je i to nešto što ukazuje na razinu vaše profesionalnosti. Fotografije nemojte raditi mobitelom ili nekim lošim fotoaparatom jer su upravo fotke ono što prodaje vaš apartman. Ako je iako moguće platite uslugu profesionalnog fotografa i nemojte na tome štedjeti. Ključna uloga fotografija u prezentaciji je nešto što se ni u kom slučaju ne smije podcijeniti. Osim opisa i fotografija apartmana, danas je također popularno imati virtualne šetnje apartmana, vila i kuća za odmor.

Izgled apartmana

Način na koji će te opremiti i urediti vaš apartman zaista ovisi o nizu faktora, zato je važno da prije nego krenete s kupovinom opreme i namještaja dobro promislite o budžetu koji imate na raspolaganju i namjeni vašeg apartmana, tj. profilu gostiju koje primarno želite privući. Iako se na prvu loptu može činiti da je novac jedini kriterij koji će definirati izgled vašeg apartmana to zapravo nije istina. Ne morate imati ogroman budžet da bi vaš objekt bio atraktivan i fino uređen, jer danas zaista postoji veliki raspon ponude namještaja koja pretpostavlja moderne i lijepe komade koji nisu preskupi i mogu se funkcionalno i estetski privlačno uklopiti u različite tipove prostora. Osim o estetici i dizajnu vodite računa i o udobnosti i funkcionalnosti jer je za gosta taj aspekt jednako važan kao i vizualni identitet prostora.

Primanje gostiju

Turizam je uslužna djelatnost koja se, poput većine drugih uslužnih djelatnosti, bazira na odnosu prema ljudima kao možda i najvažnijem aspektu poslovanja. Kvalitetan smještaj i atraktivne popratne ponude imaju, naravno, veliki utjecaj na popunjenost vašeg objekta, međutim, uspješnost se ne svodi isključivo na taj aspekt. Vrhunska usluga podrazumijeva i način ophođenja sa svakim gostom prije, za vrijeme i čak nakon što se gost odjavi iz vašeg apartmana. Preporuka je da se svaki gost, ako je ikako moguće, osobno dočeka i to s najširim mogućim osmjehom dobrodošlice. Potrudite se gostima pokazati svaku prostoriju u apartmanu i uputite ih u detalje koji će njihov boravak učiniti jednostavnijim i ugodnijim. Budite ljubazni i srdačni, a opet s mjerom, da ponašanje ne bi preraslo u nametljivost. Dajte ima do znanja da ste im na raspolaganju kada im je to potrebno, jer mnogi će gosti jako cijeniti vašu spremnost da im pomognete oko organiziranja nekih izleta i ostalih potreba koje imaju. Također, efektan dojam ostavit će paket dobrodošlice, poput vina, rakije, maslinovog ulja i ostalih autohtonih proizvoda iz vašeg podneblja.