Turizam

Što vam sve treba za uspješno iznajmljivanje smještaja?

VODIČ ZA NAJAM 1

Turizam u hrvatskoj najbrže je rastuća gospodarska grana, što iz godine u godinu pokazuju statistike koje optimistično bilježe sve veći broj noćenja u cijeloj zemlji, a posebno u područjima uz obalu. S obzirom na tu okolnost, sve veći broj ljudi upušta se u bavljenje turizmom, posebno u posao iznajmljivanja apartmana koji, kada se vodi odgovorno i sa specifičnim znanjima, može biti vrlo unosan. Kako je konkurencija među iznajmljivačima, zbog stalnog rasta broja objekata, sve intenzivnija, jedna od posljedica te činjenice svakako je i potreba da se vlastite objekte unaprijedi i učini atraktivnijim za potencijalne goste.

Ako ste već iznajmljivač ili to želite postati morate imati na umu da je jedini način da se istaknete među morem drugih oglasa upravo kvaliteta i profesionalan pristup oglašavanju. Na sve veću konkurenciju ne treba gledati kao na kočnicu već poticaj da se unaprijedi vlastita ponuda i steknu nova znanja vezana uz iznajmljivanje apartmana kako bi se privukli kvalitetni gosti te popunili smještajni kapaciteti na što duži rok s ciljem što većeg profita.

Uspješno iznajmljivati apartman znači otpratiti gosta koji odlazi s osmijehom na licu i koji već spominje datume kada će sljedećeg ljeta opet odsjesti kod vas. Da bi postigli takav efekt potrebno je slijediti neka pravila struke, od kojih se odrađene aktivnosni odnose na vrlo jednostavne postupke koji ne zahtijevaju mnogo vremena i novca, dok su za druge potrebna i neka novčana ulaganja, međutim takva ulaganja se na koncu uvijek isplate jer dugoročno omogućavaju zaradu i kontinuirani razvoj posla.

U ovom i u nastavcima ovog teksta vaš Njuškalo vam donosi neke prijedloge i savijete koji vam mogu pomoći da što lakše i uspješnije iznajmljujete svoje apartmane, na svoje zadovoljstvo i zadovoljstvo svih vaših sadašnjih i budućih gostiju.

Upoznajte se s propisima i iznajmljujte legalno

Izdavanje apartmana na crno ne samo da je protuzakonito već nije ni korektno prema konkurenciji. Iako je izbjegavanje plaćanja poreza za neke može zvučati primamljivo, rizik takve aktivnosti mnogo je veći nego potencijalni dobitak. Ako vas inspekcija uhvati u takvoj ilegalnoj radnji mogli bi platiti velike kazne, a zapečaćena vam može biti i cijela kuća, a ne samo apartman koji ste iznajmljivali na crno. Uspješan iznajmljivač mora biti upoznat sa svim propisima i zakonima koji se tiču legalnog iznajmljivanja apartmana. To su propisi koji se odnose na izdavanje računa, poreze za iznajmljivače u turizmu, osiguranje gostiju, uslugu prehrane uz smještaj, dozvole za rekreacijski ili športski ribolov turistima, plaćanje poreza i slično. Upoznati se sa svim relevantnim propisima ne uzima previše vremena i energije, a može vas spasiti mnogo muka koje zateknu one koji nisu dobro informirani ili se namjerno ne drže zakona i propisa poslovanja.

Formiranje cijene

Formiranje cijena gotovo je uvijek izazov, ne samo za nove iznajmljivače već i one koji su dugo u poslu. Kako je turizam vrlo dinamična gospodarska grana, okolnosti se mijenjaju, ponekad iz sezone u sezonu, što ponekad zahtjeva revidiranje cijena, u skladu s općim kretanjima na tržištu. Kako je na našoj obali svake godine sve više apartmana i drugih objekata za iznajmljivanje teško je očekivati da se mogu zadržati cijene od prije deset godina, osim ako nemate već jako dobro uhodan posao. S druge strane, cijenu, naravno, možete povećavati ako ste spremni na znatnija ulaganja pa nudite sadržaje koji vaši konkurenti nemaju u ponudi. Kako bilo, pravilno formiranje cijena jedna je od najvažnijih stavki u ovom poslu i o tome, između ostalo, ovisi koliko će te biti uspješni. Dobro proučite konkurenciju, njihovu ponudu i odnos cijena, te realno nakon analize odredite svoje mjesto u cjenovnom rangu.

 

Nastavak slijedi…