Tehno

Što nam je sve potrebno za igranje na računalu?

PIŠE CROPC

Ušli smo u lipanj. Mjesec kada će neki već krenuti na svoj godišnji odmor, a školarci i studenti polako privesti kraju svoje obrazovne obaveze. Ljeto je vrijeme i kada će mnogi naći dodatno vrijeme za sebe, a za mnogobrojne to će biti i vrijeme kada će zaigrati neku od igara.

Iako su konzole uvijek dobra alternativa, oni usputni igrači koji će tek ljetom nešto zaigrati htjet će iskoristiti svoje računalo koje ionako trebaju za druge obaveze, primjerice rad ili obrazovanje. No, i pored njih zagriženi gameri kunu se da nema bolje osjećaja za igru od onog uz računalo, tipkovnicu, miš i još poneki dodatak. No, igranje na računalu može vam zadati i brojne frustracije ako želite igrati zahtjevne igre na performansama slabom računalu. Kao alternativa za imati vrhunski stroj i opremu, nameće se kupnja rabljene opreme, a takve na našem najvećem oglasniku, popularnom Njuškalu, ne nedostaje. Stoga, osvrnuli smo se na popis onog što vas dijeli od vrhunskog gaminga ovog ljeta, a uz Njuškalo to će vam biti i nikada pristupačnije.

Računalo – Temelj svakog gaming setupa je moćno računalo koje može zadovoljiti zahtjeve suvremenih igara. Važno je imati procesor visokih performansi, dovoljno radne memorije i grafičku karticu koja podržava najnovije tehnologije. Možeš odabrati gotov gaming računalni sustav ili sastaviti vlastito računalo koristeći pojedinačne komponente. Ipak, ovo potonje ostavljamo za one koji znaju što rade i što traže, a za sve tu su ipak gotove konfiguracije.

Monitor – Kvalitetan monitor ključan je za potpuno uranjanje u igru. Preporučuje se monitor s brzim odzivom, visokom razlučivosti i širokim kutom gledanja. Ovisno o vašim preferencijama, možete odabrati monitor s manjom ili većom dijagonalom.

Tipkovnica i miš – Tipkovnica i miš igraju ključnu ulogu u preciznom upravljanju likovima u igrama. Odaberite gaming tipkovnicu s odzivnim tipkama i dodatnim funkcijama prilagođenima gamingu. Za miš, birajte onaj koji se udobno uklapa u vašu ruku i ima visoku osjetljivost.

Slušalice ili zvučnici – Dobar audio doživljaj ključan je za potpuno uranjanje u svijet igre. Svakako prilikom kupovine birajte slušalice s mikrofonom, a možete odabrati i slušalice koje pružaju virtualni surround zvuk. Alternativno, ako nemate potrebu biti u tišini, možete se odlučiti za zvučnike, a kod njih nikako nemojte ići ispod 2.1 sustava koji će vam pružiti vrhunski užitak s izraženim basom.

Kontroler – Iako ćete sve igre na računalu moći igrati uz pomoć miša i tipkovnice, za neke igre, osobito one koje su prvobitno dizajnirane za konzole, kontroler može itekako dobro doći. Kod kontrolera možete se odlučiti upravo za one s konzola koji su često podržani i na računalima, ili neki od modela baš za računala.

Gaming stolica – Igranje zna biti zarazno i ponekad trajati više sati, posebice kada imamo vremena. U tim okolnostima udobna stolica s ergonomskim dizajnom omogućuje vam udobno i dugotrajno igranje bez nelagode, pa razmislite i o njoj.

Podloga za miš – I za kraj, komad opreme koji će mnogi previdjeti, a koji itekako utječe na kvalitetu igre. Naime, kvalitetna podloga za miš pruža glatko kretanje i preciznost, što je posebno važno za igre koje zahtijevaju brze i precizne pokrete mišem.

Kako smo u uvodu spomenuli, oprema za igranje može biti itekako skupa, stoga je kupnja dobre, provjerene rabljene opreme itekako uputna. Prije kupovine, predlažemo pročitati i naš vodič za uspješno kupovanje na Njuškalu. Oprema koja je dobro očuvana može pružiti izvrsne performanse i trajati vam dugo vremena. Želimo vam dugo toplo ljeto i – sretno igranje!

 

Tekst nastao u suradnji s CroPC