Od glave do pete

Nemojte ići maskirani u dućan

DANI POKLADA

Prođe vrijeme, dođe rok - stiže Fašnik, skok na skok, da parafraziramo malo majstora Šenou. Dobro, možda se u vašem kraju to zove mesopust ili poklade, krnjeval ili maškare, ali riječ je uvijek o jednom te istom veselom razdoblju prije korizme u kojem se priređuju povorke maškara i maskirani plesovi, a na kraju se obično spali Princ Karnevala. Kakav bih ja Njuškalo bio, kad vam ne bih pomogao da se prerušite?

Odaberite svoj kostim

Najlakše je kupiti gotovi kostim za maškare, no kako se čini, ti su najčešće dječjih veličina i klasičnih motiva, pa će vaš klinac (ili vi, ako ste malog rasta) morati biti kauboj, princeza, pirat s kariba, drakula, batman ili spiderman. Nađe se tu i neka francuska sobarica, ali obzirom na temperature vani, sobarice će se maškarati samo po doma .J Kao ljubitelj starih detektivskih filmova, ja se najčešće kostimiram u baloner i šešir, dodam tome plastični pištolj i to je to.

Otputujte u Veneciju

Ako su vam dosadili domaći karnevali u Rijeci ili Samoboru, onda je vrijeme da skoknete u Veneciju, gdje tradicija Karnevala počinje u davnom 12. stoljeću i razvija se u jedan od najraskošnijih uopće. Povijest, ipak, kaže da su mlečani nosili maske neprestano i svugdje, od Stare godine do pokladnog utorka uoči Pepelnice. Razlozi su bili razni, često ne baš moralni. Skrivali su se od onih kojima su dužni novac, supružnika ljubavnika ili ljubavnica, a zbog slučajeva muškaraca prerušenih u žene dužd je 1458. zabranio nošenje maski u samostanima. U zlatno doba Venecije, 1703. nošenje maski je kompletno zabranjeno osim u vrijeme Karnevala. Zanimljivo je da venecijanske maske nemaju “lik” već služe samo skrivanju identiteta 🙂

Možda ste više tip za Rio?

Sve ono što je Karneval u Veneciji bio nekad, Karneval u Rio de Janeiru je još uvijek. Kolone poluodjevenih, izazovno sambaplešućih mladića i djevojaka koje će vas uhvatiti za ruke pa ćete se probuditi za par dana negdje na plaži, nekima zvuči kao sjajna ideja, dok je drugima sve to malo zastrašujuće. Ako baš nemate novce za let do Rija, pazite sad, kupite razglednice i prerušite se u osobu koja se baš vratila iz Brazila. Ima i kupaći kostim koji će potvrditi vašu priču.

Nakon što se provedete na Karnevalu, gdje god on bio, sjetite se da mu je osnovna namjena protjerivanje zlih sila koje se nakupe preko zime i radost zbog novog života te proljeća koje nam stiže. Kraće rečeno – bit će bolje!

P.S. Ne pretjerujte s krafnama i fritulama!