Novosti

Zajedno za bolji internet!

DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2021

Dan sigurnijeg interneta već tradicionalno se obilježava 9. veljače, a ove je godine tema koja se prožima kroz ključne aktivnosti Zajedno za bolji Internet.

Cilj je podizati svijest o prijetnjama u korištenju interneta, kao i promicanje sigurnijeg i odgovornijeg korištenja internetskih usluga i tehnologija koje svakodnevno koristimo, s posebnim naglaskom na korištenje mobilnih tehnologija koje je svakodnevno u porastu.

Aktivnosti kroz koje se ove godine obilježava Dan sigurnijeg interneta posebno su upućene prema najosjetljivijima u našem društvu, a to su djeca i roditelji. Upravo zato je i HAKOM izdao poučnu i slikovitu brošuru u kojoj roditelji mogu saznati kako se odgovorno ponašati na internetu i kako spriječiti razne zloupotrebe, čime mogu dodatno zaštiti sebe i djecu.

Vrijeme pandemije potaknulo nas je sve, pa i one koje možda nisu bili spremni, na pojačano korištenje internetskih usluga, što je nažalost idealno okruženje i za povećanje raznih kriminalnih aktivnosti na internetu. Upravo iz tog razloga, pažnja prilikom korištenja interneta važnija je no ikad.

Često svjedočimo raznim oblicima pokušaja prijevare, stoga samo zajedničkim djelovanjem korisnici i pružatelji usluga mogu povećati sigurnost korištenja interneta. Pravovremenom edukacijom, pažljivim pristupom stranicama i odgodom aktivnosti u koju nisu sigurni, svi mogu naučiti prepoznati pokušaje zloupotrebe i na vrijeme reagirati kako ne bi pretrpjeli štetu.

Važno je naglasiti i da su prevaranti na internetu izuzetno kreativni. Ne dozvolite da vas zbune, da vas uvjere da ste na pravoj stranici i da vam na taj način ukradu podatke pod isprikom uplate ili naplate neke usluge ili predmeta.

Ako neko treba uplatiti određeni iznos vama na račun jer prodajete neki svoj predmet ili uslugu, podaci koje platitelju trebate dati su samo broj (IBAN) i ime vlasnika računa. S druge strane, prilikom plaćanja uvijek obratite pozornost i prepoznajte radi li se o lažnoj stanici Banke ili platne usluge .

Njušim li ja to tvoj komentar?