Novosti

Njuškalo Popusti – kakvo meso kupci najviše kupuju na sniženju?

ANALIZA

Naša kategorija Popusti objedinjuje najveću ponudu kataloga i akcijskih cijena robe široke potrošnje u Hrvatskoj, ali nam i daje uvid u neke od potrošačkih navika. Ovog smo puta odlučili dodatno provjeriti kakve su navike kupaca kad su u pitanju mesni proizvodi.

Meso i mesne prerađevine među najčešćim su proizvodima koje kupci u Hrvatskoj planiraju kupiti po akcijskoj cijeni pa se u tjednim i sezonalnim kataloškim akcijama trgovačkih lanaca posebna pažnja pridaje ovim namirnicama. Tijekom ožujka je, tako, primijećen rast broja akcija na meso i mesne prerađevine, a usporedno s time rastao je i interes kupaca za ove proizvode.

Kad je riječ o brendovima i trgovačkim robnim markama unutar kategorija mesa i mesnih prerađevina, akcijske su cijene najčešće istaknute na hrvatskim brendovima prerađivačke industrije kao što su Gavrilović, PIK Vrbovec, Cekin, Podravka i Vindija. Česte akcijske cijene na određene proizvode iz ovog segmenta imaju i Perutnina Ptuj, PPK, K plus, Piko i Argeta.

AKCIJSKE CIJENE PROSJEČNO SU 25 POSTO NIŽE

U narednim se tjednima, posebice u dane pred uskršnje blagdane, očekuje još veći udio mesa i mesnih prerađevina po akcijskim cijenama, a najveći dio njih odnosi se na popuste od 25 posto na redovnu cijenu proizvoda. Općenito, kupci su najviše skloni kupovanju mesa i mesnih prerađevina upravo u tjednima pred veće blagdane ili praznike, iako je potražnja za istima uvijek stabilna pa je udio akcija značajan u odnosu na ostale akcijske cijene u svakom dijelu godine. U prosjeku, a prema podacima o akcijskim cijenama iz prethodne godine (2018), mjesečno se u prodaji nađe više od 1050 proizvoda po akcijskim cijenama iz segmenta proizvoda „meso i mesne prerađevine“.

Kada je riječ o vrijednosti popusta, raspon akcijskih cijena u kategoriji mesa i mesnih prerađevina kreće se od samo 4 posto do nekolicine artikala koji su u posebnoj ponudi, u kojoj se nerijetko radi i o robi pred istekom roka korištenja, sniženi i više od 60 posto.

NAJTRAŽENIJA SVINJETINA

Govoreći o konkretnim mesnim proizvodima koje potrošači imaju namjeru kupiti, odnosno koje najčešće stavljaju na listu za kupnju unutar Njuškalo Popusta, posebno se ističu svinjski but bez kosti, svinjska lopatica bez kosti i svinjski vrat s kosti kad je riječ o svježem mesu, dok od mesnih prerađevina kupci najviše traže šunku za pizzu, šunkaricu i šunku u ovitku.

Osim vrlo tražene svinjetine, kupci će se na akcijskoj cijeni nerijetko odlučiti i za pureće mljeveno meso, miješano mljeveno meso, pureći batak, mladu janjetinu te svježe pile i svježu patku. Općenito, svježe meso po akcijskoj cijeni traženije je od mesnih prerađevina na akciji, a budući da prehrana i dalje odnosi golem dio budžeta hrvatskih kućanstava, meso je čak treći po redu pojam kojeg kupci pretražuju na Njuškalo Popustima, a smjestilo se odmah iza pojmova „mlijeko“ i „tenisice“.