Novosti

Minimalizam (ni)je odgovor?

PROLJETNO ČIŠĆENJE SVEGA

Kako je ovo blog o financijskoj slobodi, sigurno se pitate kakve veze ima minimalizam s financijama? Pa, rekla bih, očite. Posjedovanje manje stvari, život koji nije jurnjava za materijalnim i koji se ne bazira na uspoređivanju s drugima, zar to nije srž i financijske slobode?

Ne znam kako vama, no meni je, ovaj film (svakako pogledajte), a i poruka koju ovi momci šalju otvorila oči. Jer to o čemu oni govore, upravo je ono što sam dugo slušala u svojoj glavi. I konačno osvijestila.

Zanimljivo je kako je i redatelj ovog dokumentarca, Matt D’Avella, minimalist koji snima i na YouTube-u objavljuje kratke video uratke o svom svakodnevnom životu (vidi A day in life of a minimalist). Fora su, pogledajte svakako, pronaći ćete brdo praktičnih ideja. Vizuelno su također fantastični.

Nekima od vas sigurno je poznata popularna knjiga Marie Kondo – Čarolija pospremanja koja će vam promjeniti život. Autorica sada ima i svoj Netflix show u kojem ljude uči kako očistiti svoj životni prostor od ‘drloga’. Meni osobno nije legla knjiga, pomalo me odbila priča o tome kako je cijelo djetinjstvo i mladost provodila razmišljajući što sve od stvari može baciti i kako počistiti prostor u kojem je živjela sa svojom obitelji. Kad pogledam na svoje djetinjstvo, zadnja stvar koja bi mi ikad prošla kroz glavu bila bi kako držati kuću čistom. Prioritet je bila igra i nekako mi se čini kako je to ipak bila bolja strategija. I sretnije djetinjstvo ?

Uglavnom, teorija na kojoj se zasniva njena priča je odbacivanje (doslovce) svih stvari koje u tebi ne ‘bude’ sreću.

„Kad završite s pospremanjem kuće, život će vam se dramatično promijeniti. Kad iskusite kako je imati uistinu urednu kuću, osjetit ćete da je vaš svijet postao svjetliji. Više nikada nećete ponovo pribjeći neredu. To nazivam čarolijom pospremanja. A učinci su iznimni. Ne samo što više nikada nećete biti neuredni, nego ćete doživjeti i novi životni početak. To je čarolija koju želim podijeliti sa što više ljudi.“ MARIE KONDO

Naravno kako se u potpunosti slažem s gore navedenim. Red u kući, red u obitelji, red na poslu, red u školi, red u glavi… Sve su to preduvjeti zdravog i normalnog života. Tko god kaže kako se super snalazi u kaosu, laže sam sebe. Neurednost u životu je, po mom mišljenju, suprotnost svjesnosti.

Kako, onda, mijenjati svoj život nabolje? Pa, spremanje je dobar prvi korak. I to ne premještanje stvari iz jedne ladice u drugu, već stvarno razumijevanje što svaka pojedina stvar znači u našem životu. Ako nam je potrebna i osjećamo veliku povezanost s njom, zadržimo je. Ako smatramo kako bi donijela veselje nekom drugom, poklonimo jeProdajmo ono što je vrijedno, a ne treba nam. Bacimo ono što nikome ne koristi.

Sigurna sam kako će neki prokomenirati kako je ideja minimalizma zabava dokonih, dobrostojećih pojedinaca. Kako naši ljudi već žive minimalistički jer ih na to tjeraju niska primanja i ne mogu drugačije. Ne znam kako vi, no previše sam vidjela domova, siromašnih ili bogatih, krcatih nepotrebnim, razlika je samo u tome što bogati gomilaju skupe stvari, a siromašni jeftine.

Svatko treba imati svoj put u minimalizam. Pri tome, nije loše proučiti niti iskustva drugih koji su tim putem već prošli.

Obično se smatra kako su žene te koje, bar kad je odjeća u pitanju, nemaju mjeru. Jedna od odličnih ideja koja je brzo postala popularna zbog svoje jednostavnosti je Projekt 333 – svojevrstan ‘izazov’ koji se sastoji od odijevanja isključivo 33 odjevna predmeta u 3 mjeseca.

Ukratko, potrebno je odvojiti 33 odjevna predmeta (uključuje i obuću) koja ćete isključivo nositi u ta tri mjeseca. Zapravo, moramo se ponašati kao da posjedujemo isključivo te stvari. One trebaju pokriti sve aspekte našeg života – posao, kuća, sport i ostalo. I nositi isključivo njih,

Autorica također sugerira i kako očistiti ormar jednom zauvijek, o čemu je napisala poduži post. Upravo je taj post meni ovih dana poslužio kao model ‘proljetnog’ čišćenja ormara. Odvajanje svih svari u 4 grupe (zadržavam, možda zadržim, doniram, bacam) te ponovno preispitivanje prve dvije grupe s ciljem finalnog reduciranja na ono što stvarno planiram nositi.

O temi minimalizma pisala je davno kolegica blogerica Mirna u svojoj objavi – Što je minimalizam i kako vam može pomoći da imate više novca, vremena i sreće pa svratite svakako i na njen blog ako vas ova tema intrigira.

O istoj temi pisala sam i ja u objavi – Zašto gomilamo stvari koje ne trebamo? koja je završila poklanjanjem i doniranjem jednog dobrog dijela knjiga iz moje osobne biblioteke. Najavila sam slično i s viškom sportske opreme, pa uskoro očekujte objavu i na tu temu.

I na kraju, ako pričamo o osobnim financijama, minimalizam bi se sigurno prepoznao u sljedećem:

  • minimizirajmo potrošnju, kontrolirajmo svoje želje prohtjeve
  • minimizirajmo kompleksnost svojih financijskih života (automatizirajmo štednju i investiranje, izađimo iz dugova)
  • minimizirajmo izloženost reklamama i ostalim neproduktivnim sadržajima
  • minimizirajmo …. (nastavite niz)

Maksimizirajmo SREĆU.