Novosti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

ECSM KAMPANJA

ECSM se obilježava šestu godinu za redom, pod motom  'Kibernetička sigurnost je zajednička odgovornost. Stani. Razmisli. Poveži se'.

Ovakve kampanje su nužne  s obzirom na brojne sigurnosne propuste i krađe osobnih i poslovnih podataka, samo u prvoj polovici 2018. ukradeni su podaci 4,5 milijarde pojedinaca.

U kampanji sudjeluju sve zemlje članice EU, uključujući i Hrvatsku, sa prijavljenih skoro 500 aktivnosti: otvorenih predavanja, događanja, izvješća i preporuka za sigurno korištenje interneta. Aktivnosti su po tjednima u listopadu usmjerene na neku od tema:  osnove kibernetičke higijene, digitalne vještine i obrazovanje, računalne prijevare i privatnost.

Danas je nezamislivo poslovanje pa i privatni život bez interneta. Mali i veliki uređaji uvijek su tu uz nas, spojeni na internet da nam omoguće poslovanje, komunikaciju sa prijateljima, planiranje slobodnog vremena, igranje i ostale aktivnosti koje su nam manje ili više važne.

I Njuškalo se uključuje u ECSM kampanju kroz aktivnosti na našim stranicama, kao što je isticanje sadržaja na temu sigurnosti na naslovnici.

Vi ste naš partner u sigurnosti  i želimo vas podsjetiti na rizike koje donosi korištenje interneta i na koji način se možete zaštiti i sigurno koristiti sve te ‘gadgete’ i aplikacije koje se nude na dlanu.

Pročitajte naše savjete za sigurnije korištenje interneta  ovdje.

I provjerite svoje znanje putem kviza koji je ENISA (Agencija EU informacijsku i mrežnu sigurnost) pripremila u sklopu ECSM kampanje koji je dostupan ovdje.