Novosti

Nekretnine su najskuplje u Opatiji i Dubrovniku, a najtraženije u Zagrebu

ZABILJEŽEN BLAGI OPORAVAK

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 167 000 nekretnina oglašenih u travnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,51 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u travnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 7 posto.

 Najveći utjecaj na zaustavljanje pada prosječnih cijena kvadrata stanova imali su veliki gradovi. Naime, godišnji indeks prosječnih cijena stanova u Zagrebu pokazuje oporavak, Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana, dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec.

index

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Rast prosječnih cijena kvadrata bilježe Šibensko-kninska, Ličko – senjska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska županija te Dubrovačko-neretvanska županija, koja dva mjeseca za redom bilježi oporavak cijena nekretnina. S druge strane, kontinentalne županije koje bilježe najveći pad prosječnih cijena nekretnina u odnosu na isti period prošle godine, ujedno su i županije sa najnižim cijenama nekretnina općenito.

Najveći pad cijena u Zagrebu zabilježili su Brezovica, Gornji Grad – Medveščak i Podsused-Vrapče

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.246 eura u travnju, što predstavlja pad od 6 posto u odnosu na lanjsku travanj. Kvadrat kuće u Zagrebu je jeftiniji od svih županija u priobalju i pokazuje cijenu kvadrata ispod prosjeka za Hrvatsku. Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrti Brezovica s padom od 12 posto, Gornji Grad Medveščak s padom od 8 posto te Podsused-Vrapče s padom od 7 posto. U travnju je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.252 eura.

cijene

Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.610 eura što je približno ista cijena prošlogodišnjoj. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u travnju bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.961 eura što je ujedno i dio grada koji pokazuje rast cijena od 10% prema istom mjesecu prošle godine. Cijene izrazito variraju kada analiziramo po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 947 eura po kvadratu za stan, do općine Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.072 eura po kvadratu za stan te 2.271 euro za kvadrat kuće.

U najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj cijene nekretnina i dalje rastu

Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, većina ih pokazuje rast traženih cijena nekretnina. Cijene nekretnina izrazito su visoke na otocima Braču i Hvaru te u Splitu. U travnju 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

cijene2

Od svih stanova oglašenih u travnju 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Puli, Zadru, Osijeku, Opatiji i Crikvenici. Čak 44 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 11 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Split. U travnju se među pretraživanijim gradovima nalaze i manji gradovi Opatija i Crikvenica. U prošlom je mjesecu porastao i interes za stanove u gradovima i naseljima u priobalju. Na razini gradova, najtraženije kuće tijekom travnja bile su u Osijeku, Rijeci, Crikvenici, Puli i Zadru, a najtraženija zemljišta za gradnju u Kaštelima, okolici Šibenika, Vodicama, okolici Zagreba te na otoku Viru.