Dom i vrt

“Ušminkajte” nekretninu za nove podstanare na obostrano zadovoljstvo

NAJAM STANA

Imati nekretninu „viška“, stan ili kuću u kojoj ne stanujete, sjajna je prilika za dodatnu zaradu jer je možete dati u najam, na što se uostalom i najčešće odlučuju mnogi koji imaju tu mogućnost. Međutim, ako želite zaraditi što više i ponuditi vašim budućim podstanarima ugodan i siguran prostor za život, nekretninu koju imate namjeru iznajmiti potrebno je prethodno adekvatno pripremiti. S obzirom na to da bi vjerojatno i sami, da morate, voljeli unajmiti stan koji je lijepo uređen i ima sve što je potrebno za funkcionalan život, potrudite se da isto pružite i osobama koje će od vas unajmiti podstanarski stan.

Osim što iznajmljivanje stana potencijalno može donijeti dobru zaradu, ta aktivnost pretpostavlja i određene obaveze koje ponekad traže utrošak i vremena i energije, a da bi svoje buduće obaveze sveli na minimum potrudite se što bolje pripremiti stan unaprijed da kasnije imate manje posla i izbjegnete potencijalne komplikacije. Bez obzira na to kome će te sutra iznajmiti stan uzmite si dovoljno vremena i odvojite određena financijska sredstva, jer što bolje odradite posao cijena vašeg stana za najam će rasti, a i veća je šansa da privučete ozbiljne podstanare s kojima nećete imati puno brige. Ukratko, što se više potrudite, u svakom će te pogledu više dobiti zauzvrat.

Ako prvi put krećete u aktivnost iznajmljivanja stana vrlo brzo ćete shvatiti da je iznajmljivački dio tržišta nekretnina poprilično opterećen i da, ako želite dobiti dobru cijenu i dobrog podstanara, trebate naći način da se vaš stan istakne među morem drugih koji se mogu pronaći u oglasniku. Zbog sve veće ponude na tržištu podstanari su sve izbirljiviji i traže dobar omjer cijene i kvalitete. Iako, naravno, ne možete utjecati na lokaciju stana koji iznajmljujete, postoji čitav niz stvari koje možete uraditi da bi svoju nekretninu iznajmili što prije, u što boljim mogućim uvjetima.

S pripremom stana za iznajmljivanje najbolje je započeti detektiranjem svih većih i manjih problema koje onda potom treba ukloniti. Provjerite strujne instalacije, pazite da su pipe ispravne i da ne kapa voda iz njih ili vodokotlića, uklonite izvore vlage ako postoji takav problem, a jako stari parket izbrusite i prelakirajte. Sređivanje parketa ili laminata može se na izgled činiti kao nepotreban trošak, ali ako razmišljate dugoročno dodatno ulaganje se svakako isplati jer će te stan moći iznajmiti za veću mjesečnu naknadu.

Pobrinite se da svi električni aparati u stanu ispravno rade, a što više takvih aparata imate lakše će te privući potencijalne podstanare. Imati televizor i perilicu veša danas se smatra neophodnim osnovama za život, tako da, ako imate mogućnost, opremite stan i s manjom muzičkom linijom, perilicom posuđa, klima uređajem i blenderom. Vaš će stan tako djelovati modernije i privlačnije, a vjerojatno ne treba ni spomenuti da se danas podrazumijeva da stanovi u kojima živimo imaju priključak na internet. Podstanari će, naravno, sami odlučiti da li žele plaćati internet ili ne, ali na vama je da osigurate tu mogućnost.

Prije nego poslikate stan i stavite ga na Njuškalo, obavezno ga osvježite novom bojom i ako je potrebno ožbukajte dijelove zidova koji su otpali ili ispucali. Lijepi zidovi jako podižu estetski dojam pa će te stan lakše iznajmiti, a i sigurno ne želite da vaši budući podstanari svaki dan gledaju u prljave, ispucale zidove, pune tragova vlage. Prije iznajmljivanja obavezno temeljito očistite prostor i sve što se u njemu nalazi. Čisti kućanski aparati, tepisi, podovi i namještaj ostavit će jako dobar dojam na one koji dođu pogledati stan, tako da na čišćenju nikako ne treba štedjeti vrijeme i energiju.

Ako ne iznajmljujete potpuno prazan stan ili kuću potrudite se da namještaj kojim je prostor opremljen ne bude jako star ili još gore, oštećen. Ako postoje neka manja oštećenja pokušajte ih sanirati, a ako ne ide riješite se komada koji više nisu u punoj funkciji i zamijenite ih novim. Kupovanje sasvim novog namještaja nije, naravno, uvijek moguće pa stan možete opremiti i nekim komadima rabljenog, ali ispravnog namještaja koje možete pronaći na Njuškalu.

I za kraj, ali ne manje važno, kada ste napravili sve pripreme u stanu, potrudite se da sav svoj trud prezentirate u svom oglasu na najbolji mogući način. Već smo više puta na našem Njuškalo blogu pisali o tome kako ispravno kreirati i predati oglas, a te se upute i savjeti odnose i na oglase za iznajmljivanje stanova. Opišite svoju nekretninu precizno, iskreno i opširno jer što više informacija ponudite to ćete pobuditi veći interes kod potencijalnih podstanara te ostaviti dojam ozbiljnog i pouzdanog stanodavca. Ako je potrebno zatražite i usluge profesionalnog fotografa jer ono što će zaista iznajmiti vaš stan su dobre fotografije. Naravno, pod uvjetom da točno i precizno prikazuju prostor koji će zainteresirani vidjeti u živo.

Kada na kraju cijelog procesa odaberete svog podstanara ili podstanare, savjetujemo vam da potopište ugovor u kojem će se definirati prava i obveze obje strane. Sklapanje ugovora možda i zahtijeva malo više posla od pukog predavanja ključeva u ruke, ali tako ćete smanjiti rizik od potencijalnih problema i komplikacija koje mogu iskrsnuti u odnosu stanodavca i stanoprimca.

Puno sreće u iznajmljivanju vašeg stana želi vam Njuškalo tim!