Dom i vrt

Cijene nekretnina rastu i u prodaji i u najmu!

KOLOVOZ 2018

Prema našem istraživanju provedenom na uzorku od 155 tisuća aktivnih oglasa nekretnina, cijene istih u Hrvatskoj na godišnjoj razini ubrzano rastu, pa su tako više za 5 posto u odnosu na isti period lani. Stanovi su, uspoređujemo li isti mjesec lani, poskupili za 7 posto dok su kuće za 4 posto. Usporedimo li ih pak sa cijenama iz 2016., vidljiv je rast cijena stanova za 11 posto, odnosno kuća za 7 posto.

Prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu iznosi 1.883 eura i za 9 posto je viša u odnosu na prošlu godinu, a čak 16 posto u odnosu na 2016. Najveći rast je u Dubrovniku gdje su cijene stanova rasle za 20 posto u godinu dana te trenutno prosječna tražena cijena kvadrata stana u tom gradu iznosi 3.714 eura. Cijene stanova u Splitu rasle su za 12 posto u godinu dana, a čak 20 posto u dvije godine. Od većih gradova u Hrvatskoj jedino Karlovac i Slavonski brod ne bilježe rast cijena kvadrata stana.

U nastavku je prikazan graf godišnjeg indeksa cijena kvadrata stanova iz kojeg je vidljivo da smo, nakon pada cijena u prvoj polovici ovog desetljeća, svjedoci kontinuiranog rasta cijena u posljednje 2 godine na tržištu nekretnina.

U posljednja 2 mjeseca rast cijena stanova u Puli je usporio pa je tako u ovom trenutku prosječna tražena cijena po kvadratu tamo 1.588 eura i za 11 posto je viša u odnosu na prošlu godinu. Subvencije za kredite utječu i na cijene u ostalim gradovima, a ponajviše u Zagrebu, gdje je kao i u ostatku Hrvatske rast cijena počeo unazad dvije godine. U ovom trenutku cijene stanova u Zagrebu su iznad razine cijena iz 2011. godine.

NAJAM

Skorašnji početak akademske godine značajno je utjecao na cijene najma stanova u Zagrebu, a rast cijena pokazuju i ostali gradovi sa većim brojem fakulteta, a to su Rijeka, Split, Zadar, Osijek i Varaždin. Na cijene najma utječe i sve veća popularnost dnevnog najma u Hrvatskoj.

Trenutno se na Njuškalu nudi preko 12.000 stanova za najam, a u nastavku je grafički prikaz prema kvadraturi. Najviše se nude stanovi veličine između 40 i 70 kvadrata. Najbogatija ponuda stanova za iznajmljivanje je u Zagrebu i Rijeci.

Godišnji rast cijena prisutan je u svim većim sveučilišnim gradovima. Tako su u Zagrebu cijene najma stanova porasle za 11 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je istovremeno u Splitu taj rast izraženiji i iznosi 16 posto. Od većih gradova najveći godišnji rast cijena najma stanova bio je u Rijeci gdje su cijene skočile za čak 18 posto.

Zanimljiv podatak je usporedba cijena najma stanova sa cijenama iz 2014. godine. Tako su cijene u Zagrebu i Splitu porasle za 38 posto u navedenom periodu, dok su istovremeno u Zadru one više za 34 posto, a u Rijeci i Varaždinu za 25 posto. Najmanji rast prisutan je u Osijeku gdje su zabilježene cijene više za 20 posto u odnosu na 2014.

Iznajmljuju se stanovi u stambenoj zgradi, ali i oni u kući. Njihova cijena varira od grada do grada a najizraženija razlika je u Zagrebu i Splitu gdje je prosječna cijena najma stana u stambenoj zgradi viša za 30-ak posto u odnosu na isti stan u kući. U Rijeci je takva razlika najmanje izražena.

Prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 kvadratnih metara u Zagrebu iznosi 3.400 kuna. Usporedbe radi, 2014. godine cijena najma stana veličine 50 kvadratnih metara u Zagrebu iznosila je 2.448 kuna, što predstavlja rast od 39 posto. Prosječna mjesečna cijena najma stana veličine 50 kvadratnih metara u Splitu u ovom trenutku iznosi 3.170 kuna, dok je istovremeno u Rijeci ona 2.733 kuna. Zanimljivo, rast cijena stanova od 50 kvadrata u Varaždinu u periodu od 2014. godine iznosio je 32 posto, pa je tako tamo prosječna mjesečna cijena najma stana ove veličine 2.132 kune. Osijek je grad gdje su cijene više stagnirale, odnosno u periodu od 2014. godine zabilježen je rast od tek 7 posto, i u ovom trenutku stan veličine 50 kvadrata tamo prosječno košta 1.661 kunu.

Prosječna cijena najma stana od 50 kvadrata u Centru Zagreba iznosi 4.604 kune mjesečno, dok istovremeno stan od 70 kvadrata u tom dijelu grada postiže cijenu prosječno 5.565 kuna. Usporedbe radi, za stan veličine 50 kvadrata na Vrbiku ćete prosječno morati izdvojiti 3.472 kune, a na Trešnjevci 3.361 kunu. U Novom Zagrebu su stanovi nešto povoljniji za najam, pa je tako prosječna cijena najma stana veličine 50 kvadrata u Trnskom 2.754 kune, a za onaj od 70 kvadrata 3.185 kuna.

Zaključak je, dakle, da su prosječne cijene najma stanova po kvadratu najviše za stanove do 50 kvadrata, dok se one postepeno smanjuju kako su kvadrature stanova koji se iznajmljuju veće. Za usporedbu, prosječna cijena najma stana u Zagrebu za stan od 30 kvadrata iznosi 76 kn/m2 ,dok je kod stana od 80 kvadrata prosječna cijena najma po kvadratu 59 kuna.