Dom i vrt

Što sve morate znati prije kupnje nekretnine?

DOM PO MJERI

Kupovina nekretnine, stana ili kuće, ozbiljan je, složen, i iz mnogih razloga, vrlo osjetljiv posao. Upravo zato treba mu pristupiti vrlo koncentrirano, jer neinformiranost i brzopletost mogli bi vas koštati i novca i živaca, pa neka vam zato oprez bude glavna misao kojom će te se voditi kada krenete u taj podvig.

Nije rijedak slučaj da se ljudi zalete pa kupe nekretninu na osnovu prvog dojma. Naravno, i u tom slučaju sve se može odvijati idealno, međutim, bolje je stati i razmisliti, tri puta provjeriti, pa tek onda potpisati ugovor. Ako kupujete stan, a isto se odnosi i na kuću, dobro pogledajte u kakvom stanju se nalaze te nekretnine. Vlaga ponekad može biti skrivena ili prebojana, pa obratite pažnju na suptilnije znakove. Također, provjerite stanje stolarije, keramike u kupaonama, sanitarije, starost električnih instalacija, izolaciju i ostale elemente koji definiraju kvalitetu prostora.

Ako gledate kuće, povedite stručnjaka koji će procijeniti stanje krovišta ukoliko to ne možete sami. Također, važno je kakve priključke kuća ima i ima li dvorište, jer u tom slučaju režije bi mogle biti znatno veće od uobičajenih. Mnoge stvari, koje samo naizgled možda zvuče banalno, odredit će vaš kasniji život u nekom stanu ili kući, zato nemojte brzati, nego napravite popis svih vama važnih kriterija koje nekretnina mora zadovoljiti, od lokacije i rasporeda prostorija, do mjesečnih izdataka i eventualnih troškova za adaptaciju, pa na miru, “trijezne glave” donosite odluke.

Drugi, izuzetno važan aspekt pri kupnji nekretnina je, naravno, onaj pravni. Ako ste napokon našli stan ili kuću koja vam po svim kriterijima odgovara i spremni ste da je kupite, prije nego uđete u završni dio cijele priče dobro pročešljajte svu dokumentaciju vezanu za konkretnu nekretninu. Kako bi bili sasvim sigurni da je stan pravno „čist“ ili kuća legalno izgrađena, te da su vlasnički papiri uredni, preporučuje se angažirati odvjetnika koji će detaljno pregledati svu dokumentaciju.

Ono što najprije morate provjeriti je vlasnički list. Možete ga naći u gruntovnici, ali i na internetu. Zemljišnoknjižni izvaci su javni, a dostupni su na webu upisom katastarske čestice pojedine nekretnine. Tu se mogu pročitati sve karakteristike nekretnine, od opisa do površine, vidjeti identitet vlasnika i provjeriti je li možda nekretnina opterećena hipotekom ili nekim drugim teretom. Pri kupnji novih stanova ili apartmana jako je važno provjeriti godinu gradnje, vidjeti ima li objekt građevinsku i uporabnu dozvolu, je li provedeno etažiranje i je li objekt dio katastarskog plana.

Kad u jednom trenutku donesete odluku o kupnji, uobičajno je napraviti predugovor u kojem se definira dokad će se sklopiti ugovor, ali i bitne stvari koje će se pojaviti u glavnom ugovoru. Ugovor o kupoprodaji mora detaljno odrediti način plaćanja, uknjižbu prava vlasništva te rokove za uklanjanje eventualnih nedostataka na nekretnini. Prodavateljev potpis na ugovoru se mora ovjeriti kod javnog bilježnika. Prilikom sklapanja ugovora kupac plaća kupoprodajnu cijenu, osim ako nije ugovoreno plaćanje u ratama. Također, ne zaboravite provjeriti jesu li plaćene sve režije. Uobičajeno je da se na dan sklapanja ugovora ili na dan primopredaje ključeva očituju stanja brojila te se vrši prijepis režija na novog korisnika. Prodavatelj je dužan platiti sve režijske troškove do primopredaje ključeva.

Mnogo je detalja na koje morate misliti kada kupujete nekretninu i zato si dajte vremena i na miru odvažite odluku, a kada je jednom donesete, ne potpisujte ništa prije no što ste 100 posto sigurni u legalnost ugovora. A kad je riječ o samim oglasima nekretnina na prodaju, već znate gdje ćete pronaći najveći izbor! 😉