Dom i vrt

U Splitu cijene rastu, a u Zagrebu zaustavljen trend pada

ANALIZA CIJENA NEKRETNINA

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 159 000 nekretnina oglašenih u siječnju 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 1 posto prema istom mjesecu prošle godine. Pritom, najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u siječnju 2011. godine, pokazuju njihov pad za 9 posto.

Među najzanimljivijim rezultatima siječanjske analize su podaci da je u Gradu Zagrebu zaustavljen trend pada prosječnih cijena kvadrata stanova te da Split pokazuje porast cijena kvadrata stana na godišnjoj razini. Od ostalih većih gradova u Hrvatskoj, u Rijeci i Osijeku cijene stanova i dalje cijene padaju.

nekretnine-blog

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama kvadrata nekretnina, a on je najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske – Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Međimurska, , Osječko-baranjska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija.

S druge strane, rast prosječnih cijena kvadrata bilježe Ličko – senjska, Šibensko-kninska te Splitsko-dalmatinska županija. Iako većina županija u priobalju bilježi oporavak cijena nekretnina, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina.

Širok raspon cijena u Gradu Zagrebu

Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću u Gradu Zagrebu bilježi četvrt Podsused-Vrapče s padom od 13 posto te Gornja Dubrava od 10 posto. U siječnju je najskuplji kvadrat kuće zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.287 eura, dok se kvadrat kuće u okolici Zagreba u kreće i ispod 700 eura. Kada je riječ o stanovima u Zagrebu, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.605 eura što je približno isto kao i u siječnju prošle godine. Cijene izrazito variraju po gradskim četvrtima te se kreću od najniže prosječne cijene u Sesvetama od 1.076 eura po kvadratu, do općine Gornji Grad – Medveščak sa prosječnom cijenom od 2.053 eura po kvadratu.

Dubrovnik i dalje među najskupljima, ali bilježi pad cijena

Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina, osim Dubrovnika  koji nastavlja s padom cijena iz mjeseca u mjesec. U siječnju 2016. godine najviše cijene imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru, dok se Zagreb ponovno smjestio na četvrto mjesto. Najniže cijene nekretnina među većim gradovima i dalje ima Vukovar, u kojem je cijena kvadrata ispod 500 eura.

nekretnine-blog2

Koje se nekretnine najviše pretražuju?

Prošlog mjeseca najviše su se pretraživali stanovi u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu, a kada je riječ o prodaji kuća, na Njuškalu se najtraženije nekretnine nalaze u Gradu Zagrebu, Primorsko- goranskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći interes za zemljištima na prodaju izražen je u županijama na moru, posebice u Splitsko- dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.