Dom i vrt

Cijene u Dubrovniku padaju, u Opatiji i dalje najskuplji kvadrat

TRŽIŠTE NEKRETNINA

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 162 000 nekretnina oglašenih u veljači 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,36 posto prema istom mjesecu prošle godine. Ipak, prva dva mjeseca 2016. godine pokazuju da prosječne cijene kvadrata stanova bilježe mali oporavak prema istom periodu 2015. godine. Ovaj je blagi oporavak posebno vidljiv u Zagrebu, gdje se već drugi mjesec za redom zaustavlja trend pada cijena kada je riječ o stanovima.

S druge strane, gradovi Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana, dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec, a navedeni gradovi drže čak 57 posto od ukupne ponude stanova u Hrvatskoj. Gledano prema županijama, većina ih na godišnjoj razini bilježi pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji je u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Rast prosječnih cijena kvadrata, s druge strane, bilježe Ličko – senjska, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska te Primorsko-goranska županija. Za razliku od njih, Dubrovačko-neretvanska županija nastavlja s trendom pada cijena nekretnina.

Dok se cijene stanova u Zagrebu oporavljaju, cijene kuća i dalje padaju

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.247 eura u veljači, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjsku veljaču. Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrt Podsused-Vrapče s padom od 10 posto, Gornja Dubrava od 9 posto te Stenjevec s padom cijena od 8 posto. U veljači je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Gupčevoj zvijezdi, gdje je iznosio 3.473 eura, dok se kvadrat kuće u okolici Zagreba kreće ispod 700 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.606 eura što je približno isto kao i u veljači prošle godine. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u veljači bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.788 eura.

nekretnine-blog

Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, izuzev Dubrovnika, većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina. Cijene nekretnina izrazito su visoke na otocima Braču i Hvaru te u Splitu. U veljači 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.

Najtraženiji su stanovi u Zagrebu, Splitu i Rijeci

Zanimljivi su i podaci vezani uz interes potencijalnih kupaca nekretnina. Od svih stanova oglašenih u veljači 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu. Čak 47 posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 10 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Split. Najtraženije kuće tijekom veljače bile su u Zagrebu, Osijeku, Zadru, Puli, Crikvenici, Vodicama i Rijeci, a najveći interes za zemljištima na prodaju izražen je u županijama na moru. Tako su se u veljači najviše pretraživala zemljišta u Splitsko- dalmatinskoj, Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji.