Dom i vrt

Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena u odnosu na prošlu godinu

CIJENE KVADRATA U OŽUJKU

Prema novom istraživanju Njuškala, provedenom na uzorku od 151 000 nekretnina oglašenih u ožujku 2016. godine, cijene nekretnina u Hrvatskoj pokazuju pad od 0,33 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najnoviji podaci uspoređeni sa cijenama u ožujku 2011. godine, pokazuju pak njihov pad za 6 posto.  

Ipak, u prvom kvartalu 2016. godine u Zagrebu je zaustavljen trend pada prosječnih cijena kvadrata stanova. Rijeka i Osijek bilježe manji pad cijena stanova u periodu od godinu dana (godišnji indeks ispod 100), dok u Splitu cijene i dalje rastu iz mjeseca u mjesec (godišnji indeks iznad 100).

godisnji-index

U Gradu Zagrebu prosječna cijena po kvadratu za kuću iznosila je 1.237 eura u ožujku, što predstavlja pad od 5 posto u odnosu na lanjsku ožujak. Najveći pad prosječnih cijena po kvadratu za kuću bilježe četvrti Brezovica s padom od 13% te Podsused-Vrapče i Stenjevec s padom od 8 posto. U ožujku je najskuplji kvadrat kuće u Gradu Zagrebu zabilježen na Tuškancu, gdje je iznosio 3.223 eura, dok se kvadrat kuće u okolici Zagreba kreće ispod 700 eura. Kod stanova, prosječna cijena po kvadratu iznosila je 1.611 eura što je rast od 1 posto prema istom mjesecu prošle godine. Najskuplji kvadrat stana u Gradu Zagrebu u ožujku bio je na Dolcu, gdje je iznosio 2.892 eura.

Cijene izrazito variraju po gradskim četvrtima u Gradu Zagrebu te se kreću od najniže prosječne cijene u Brezovici od 973 eura po kvadratu za stan, do četvrti Gornji Grad – Medveščak od prosječne cijene od 2.070 eura po kvadratu za stan te 2.286 eura za kvadrat kuće. Među najskupljim gradovima i mjestima u Hrvatskoj, izuzev Dubrovnika, većina pokazuje rast traženih cijena nekretnina. Cijene nekretnina izrazito su visoke na otocima Braču i Hvaru te u Splitu. U ožujku 2016. godine po najvećim gradovima u Hrvatskoj, ne uključujući i njihovu okolicu, najviše cijene po kvadratu imaju nekretnine u gradovima na Jadranu – u Dubrovniku, Splitu i Zadru. Najnižu prosječnu cijenu nekretnine i dalje ima grad Vukovar, u kojemu je cijena kvadrata ispod 500 eura.                                      

  • GOTOVO POLA PRETRAŽIVANJA ODNOSI SE NA ZAGREB

Od svih stanova oglašenih u ožujku 2016. godine najviše su se pretraživali oni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Varaždinu. Čak 49 posto posto svih pretraživanja potencijalnih kupaca odnosi se na Zagreb, dok se 9 posto svih pretraživanja stanova odnosi na Split. U ožujku, među pretraživanijim gradovima nalazila se i Crikvenica. Rast pretraživanja potencijalnih kupaca bilježe i stanovi u priobalju; primjerice Vodice pokazuju rast u pretraživanju za čak 20 posto prema mjesecu prije.

najtrazenije

Kada je riječ o prodaji kuća općenito, na Njuškalu se najtraženije nekretnine nalaze u Gradu Zagrebu, Primorsko- goranskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Na razini gradova, najtraženije kuće tijekom ožujka bile su u Zagrebu, Osijeku, Puli, Zadru, Crikvenici, Vodicama i Rijeci. Najveći interes za zemljištima na prodaju izražen je u županijama na moru. Tako su se u ožujku najviše pretraživala zemljišta u županijama u priobalju. Gledano prema općinama, naseljima i mjestima, najtraženija zemljišta za gradnju nalaze se u okolici Šibenika, u Kaštelima, u okolici Zadra te na otoku Viru.

U Zagrebu, najtraženiji stanovi su na Trešnjevci – sjever, Trešnjevka – jug, Donji Grad, te Gornji Grad – Medveščak. Kada bismo promatrali na razini kvartova, najtraženiji stanovi u Gradu Zagrebu nalaze se u Donjem gradu, Trešnjevci, Maksimiru, Centru, Španskom i na Jarunu. Kuće se najviše pretražuju u kvartovima Maksimir, Trešnjevka, Kustošija, Gornja Dubrava, Vrapče i u podsljemenskoj zoni, a najtraženija zemljišta za gradnju nalaze se u kvartovima Gračani, Markuševec, Maksimir, Gornja Kustošija i Remete.